Er was eens, lang geleden in de Middeleeuwen, een wijnboertje in Gaillac. Het was bijna winter en ons wijnboertje wilde niet langer wachten met het bottelen van zijn witte wijn. In het voorjaar trok hij de eerste fles open. Tot zijn schrik zaten er allemaal belletjes in. De wijn was iets te vroeg, nog niet helemaal uitgegist, de fles in gegaan! Hij noemde het de Méthode Ancestrale en we dronken het nog lang en gelukkig.
Want hij is heerlijk zacht met veel frisse appel en noten in de geur. Veel frisser dan de methode die ze in de Champagne gebruiken. Geen sprookje. Echt een heel lekkere bubbel.
Harold Hamersma (NRC): 8+
De méthode ancestrale, de manier van onze voorouders om schuimwijn te maken. Die lieten de wijn gisten op het vat, tot er nog 70 gram restsuiker over was. Dan filterden zij hem licht en bottelden hem. Waarna het gisten vrolijk doorging en er een natuurlijke mousse ontstond. Er staat al een heel bijzondere Bugey van Renardat-Fache in deze Grote Hamersma wijngids maar dat is een vrij zoete rosé. Dit is volstrekt het tegenovergestelde. Een beendroge brut van de plaatselijke Mauzac druif. Verrukkelijk romig, ziltig, zurig, appelig, amandelig, citrussig.
Perswijn Proefpanel: Zeer goed/Uitstekend
Wit fruit, peer, perzik, eigenzinnig, sappig, mooie mousse, levendig, elegantie, lekker.
Roderick uit Lommel: 7
Ik heb hem geschonken in eigen kring, meningen waren verdeeld, zelf vind ik 'm aangenaam, eigen neus, blijft overeind tussen de gelijken, ik zou 'm zeker aanraden voor hapjes, vis, zelfs bij Thai of schotels uit India.
zaterdag 03 februari 2024Dick Bijlsma uit Haarlem: 8
Lekkere frisse bubble, zeer de moeite waard.
zaterdag 30 juli 2022De oude wijngaarden van Château L'Enclos des Roses, midden in Gaillac in de Franse Sud-Ouest, werden in 2007 gekocht door Aurelie Balaran. Ze had haar oog niet voor niets op juist deze wijngaard laten vallen. Ze zijn aangeplant met oude wijnstokken (sommige zijn meer dan 50 jaar oud) van de traditionele druivensoorten uit Gaillac. Lees verder over Château L'Enclos des Roses >>
De oeroude wijnregio Gaillac ligt pal in het zuiden van Frankrijk. Eeuwenlang was het een van de belangrijkste exporteurs van Franse wijn. Tot het in de negentiende eeuw de concurrentieslag verloor van de handelaren in Bordeaux. Sinds enkele jaren worden Gaillac en haar vergeten, oude druivensoorten door avontuurlijke wijndrinkers weer herontdekt. Lees verder over Gaillac >>
De witte Mauzac druif geeft fris-droge witte wijnen met een appelig aroma. Hij komt uit de Franse Gaillac en hij is van alle markten thuis. Veel gebruikt voor mousserende wijn, maar ook prima geschikt voor zoete of droge stille wijnen. Lees verder over de Mauzac druif >>
Land: | Frankrijk |
Appellation: | Appellation Gaillac Contrôlée |
Streek: | Sud-Ouest |
District: | Gaillac |
Druif: | Mauzac |
Wijnmaker: | Château L'Enclos des Roses |
Alcohol: | 12,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 7° C |
Op dronk: | 2023 - 2027 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |