De Ribolla druif (in het Sloveens 'Rebula') is de reden dat ze in Slovenië en Italië oranje wijnen maken. Hij is zo stevig dat de wijnpers zich er vroeger nog wel eens stuk op beet. Wijnmakers lieten druiven daarom eerst een paar weken inweken. Wordt de druif zachter van, het persen een stuk makkelijker en de wijn oranje-geel.
Die kleur heeft deze natuurwijn van Movia ook. Als je hem ruikt zou je zweren dat het een zoete wijn is: zwoele honing en superrijpe ananas, perzik en abrikoos. Maar hij is toch echt droog. En - voor een oranje wijn - aangenaam toegankelijk. Frisse appeltjes, kweepeer, vrolijke tropisch fruit en een mild bittertje in de afdronk.
Primorje betekent 'bij de zee'. Dit Sloveense wijngebied ligt in het Westen van het land tegen de Italiaanse grens en is verdeeld in vier sub-regio's: Brda, Vipava, Kras, and Koper. Voor de zonnige wijngaarden zijn de matigende invloed van de Adriatische zee, de mineraalrijke gronden en de burja van groot belang. De burja is de krachtige, koele Noordoosten wind, die in de lente en in de herfst door de wijnranken blaast. Hij houdt de grond droog, waardoor alleen de sterkste planten gedijen. Lees verder over Primorje >>
Ribolla De Ribolla of voluit: Ribolla Gialla druif geeft witte wijnen met een pittige zuurgraad en een wat notige smaak. Ze zijn slank en fris en hebben een bescheiden, ingetogen geur. Lees verder over de Ribolla druif >>
| Land: | Slovenië |
| Streek: | Primorje |
| District: | Collio Brda |
| Druif: | Ribolla |
| Wijnmaker: | Movia |
| Biologisch: | Biodynamisch gemaakte natuurwijn |
| Alcohol: | 12,0% Vol. |
| Drinktemperatuur: | 14° C |
| Op dronk: | 2016 - 2022 |
| Inhoud: | 750 ml. |
| Sluiting: | Kurk |
DEZE WIJN ZIT NIET MEER IN ONS ASSORTIMENT