De Monemvasia is een oeroude Griekse druif die zijn naam dankt aan het gelijknamige eilandje in de Egeïsche Zee. Daar wordt geen wijn meer gemaakt voor zover we weten. Je vindt hem tegenwoordig op andere eilandjes. Zoals deze fles van het vulkanische eilandje Syros.
Die is iets ziltig, met fruit van appel en citrus. Hij heeft een licht romige structuur en hij is opvallend mineraal. Je herkent pijnboompitjes en de kruidigheid van venkelzaad. Een aparte wijn kortom, van een vergeten druif.
Op veel van de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee wordt wijn gemaakt. De belangrijkste zijn Santorini, Samos, Limnos en Paros. Verscheidene van deze zogenaamde 'cycladen' hebben een vulkanische bodem. De hete wind waait over de eilanden. De wijnboeren binden de wijnstokken als lage bosjes bij elkaar om de druiven te beschermen. Lees verder over Cycladen >>
De Monemvasia is een vrij zeldzame, onbekende druif die je soms tegenkomst op de Cycladen. Dat zijn de eilandjes in de Egeïsche Zee, grofweg tussen Athene en Kreta. Monemvasia heeft de reputatie om vrij volle witte wijnen te geven, soms met ook vrij veel alcohol. Ze zijn kruidig, en ze hebben goed fruit en diepgang. Sommige wijnmakers maken er zoete wijnen van. De beste droge wijnen van Monenvasia komen uit iets koelere wijngaarden. Lees verder over de Monemvasia druif >>
Land: | Griekenland |
Streek: | Cycladen |
District: | Syros |
Druif: | Monemvasia |
Wijnmaker: | OuSyra |
Alcohol: | 12,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 9° C |
Op dronk: | 2023 - 2026 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | kurk |
Nog
5 flessen in voorraad