Qvevris Kisi

Qvevris Kisi 2015

Georgië (Kachetië)

Wijnhuis Tbilvino maakt al enkele jaren oranje wijn. Dit is de eerste die ze van de Kisi druif maken. Een vergeten Georgische kwaliteitsdruif die bekend staat om z'n krachtige sap en frisse zuren.

Hij heeft een diep oranje-amber kleur en ruikt naar thee, boenwas, visalis en frisse sinaasappelzuren. Je proeft de tannine in de afdronk maar, die is inmiddels voldoende verzacht om hem aangenaam te kunnen drinken. Doe dat wel bij een rijke maaltijd, met vlees liefst, want daar dit is echt een eetwijn.

 

harold hamersma  Harold Hamersma (NRC): 9

   De overlevering wil doen geloven dat Georgiërs altijd al lekkerbekken zijn geweest. Toen God de wereld aan het verdelen was, letten zij even niet op omdat ze weer eens uitgebreid aan het tafelen waren. Onze Schepper bleek echter ook liefhebber. Daarom strafte Hij hen niet voor hun onoplettendheid maar beloonde ze met het mooiste stukje aardbol dat hij eigenlijk zichzelf had toebedacht. Nu was deze bron een 'naar verluidt'. Dankzij veel betrouwbaarder archeologisch bewijs is het wel zeker dat Georgië het oudste wijnland ter wereld is, met een geschiedenis die 8000 jaar teruggaat.

Overigens ben ik de eerste om toe te geven dat er dagen voorbijgingen dat ik niet aan dit Kaukasische staatje aan de Zwarte Zee dacht als volwaardig wijnproducent. Dat nu bleek een doorn in het oog van Bernard Nauta, die zich sowieso het lot heeft aangetrokken van weeswijnen. Met een importeurschap dat luistert naar de naam Andere Wijnen richt hij zich louter op onalledaagse landen, regio's en druivensoorten. Georgië hoort daarbij. Om zijn proeverij luister bij te zetten, had hij een toonaangevende kok van een gekend wijndomein laten invliegen. Zowel diens kwaliteiten als die van de wijnmaker bleken dan toch al weer zo bekend dat Yotam Ottolenghi speciaal was ingevlogen om 's mans kookkunsten af te kijken, waarin groenten en kruiden een hoofdrol spelen. En onlangs bezocht ook Jancis Robinson, de beroemdste wijnschrijver ter wereld, het wijngoed. Zij toonde met name interesse in de steeds populairder wordende 'orange wines'. Een aantal jaren geleden trof ik deze al in restaurants in New York en Londen. En in Nederland zie ik dat met name de jonge sommeliers er zeer van geporteerd zijn. Want puur natuur, eigenzinnig en onvergelijkbaar. De menselijke inspanning tijdens het wijn maken gaat niet verder dan het streng selecteren van rijpe druiven plus hun steeltjes, waarna de natuur verder haar werk mag doen. Zeer karakteristiek zijn de sappige, maar nadrukkelijke bitters van deze op qvevris, amfora's, opgevoede wijnen. Daarvan is ook Japan van in de ban, inmiddels de grootste afnemer. Het 'oranjebitter' schijnt een briljant bruggetje te slaan met hun zo geliefde vijfde smaak, umami.

perswijn  Perswijn Proefpanel: Zeer goed

   Geur: Minder aromatisch, honing, noten. Smaak: Mooi fris, droog, tikje neutraal.

 

Tbilvino Georgië  Tbilvino

Tbilvino is een toonaangevend Georgisch wijnhuis. De wijnen van Tbilvino worden over de hele wereld verkocht. Het wijnhuis is eigendom van de broers Giorgi en Zura Margvelashvili. Zura is betrokken bij het wijnmaken, dat onder leiding staat van een Australische wijnmaker. Giorgi, die in Maastricht studeerde, heeft de zakelijke leiding. Lees verder over Tbilvino >>

regio Georgië  Kachetië

Meer dan 60% van de Georgische wijn wordt in Kachetië gemaakt. De wijngaarden liggen in valleien aan de oevers van de Alazani en de Iori rivier. In het uiterste Oosten van Georgië, aan de voet van de Kaukasus. De meeste wijnhuizen zijn relatief kleinschalig. Kachetische wijnen worden gemaakt onder de naam van de plaatsen waar ze oorspronkelijk vandaan komen zoals de Mukuzani, Kindzmarauli, Tsinandali, Napareuli en Khashmi. Lees verder over Kachetië >>

Kisi Kisi

Op de Westerse wijze geproduceerd zijn wijnen van de Georgische Kisi druif vaak licht en fris, met impressies van citrusvruchten en een harmonieuze, droge smaak. Op de traditionele Georgische wijze geproduceerd in amfora's heeft de wijn veel meer diepgang en verandert het aroma onherkenbaar. Lees verder over de Kisi druif >>

   
Land: Georgië
Streek: Kachetië
Druif: Kisi
Wijnmaker: Tbilvino
Alcohol: 13,0% Vol.
Drinktemperatuur: 14° C
Op dronk: 2016 - 2021
Inhoud: 750 ml.
Sluiting: Kurk
Drinken bij gegrild vlees, dat kan varken zijn, maar rood vlees kan ook
   
rijpe witte wijn Oranje wijn
druivensoorten Kisi
18,-

  bestellen Winkelwagen
  Binnen 2 werkdagen bezorgd in Nederland en België
  Nú bestellen is woensdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis bezorgd
  Betalen met iDEAL, Bancontact of ná ontvangst

© AndereWijn 2008 - 2019 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.