Sveti Martin Rebula Orange

Sveti Martin Rebula Orange 2016

Slovenië (Vipavska Dolina)

Oranje wijn van de Rebula druif. Da's geen modegril maar een oude wijntraditie in het Westen van Slovenië. Sommige van die oranje wijnen vergen nogal wat lenigheid van smaak. Wijnmaker Peter Stegovec is behoudend. Hij liet de schilletjes van zijn biologisch geteelde Rebula druiven maar tien dagen mee weken en goot de wijn ongefilterd in de fles.

Licht amber van kleur. Ruikt én smaakt gedroogde appel en hazelnoot. Schoon en zuiver. Je moet bij dit type wijnen iets eten. Geen vis; maar bijvoorbeeld gegrilde groente, couscous, kip of kalkoen. Dan hebben de milde tannines in de afdronk wat te doen.

 

harold hamersma  Harold Hamersma (NRC): 9-

   Welkom in het westen van Slovenië. De wijndruif is hier geen onbekende. Al helemaal niet bij een domein dat al sinds 1880 bestaat. Inmiddels is daar Peter 'Vijfde Generatie' Stegovec doende, vernoemd naar Peter 'De Eerste' Stegovec die vijf generaties geleden de eerste steen van het domein legde en - nog veel belangrijker - de eerste wijnstokken plantte. Rebula onder andere, een druif die aan de andere kant van de grens van Slovenië, in het Noord-Italiaanse Collio en Friuli als ribolla gialla door het leven gaat.

Peter V hangt in ieder geval niet de fundamentalistische principes van het orange wine maken aan. Na tien dagen schilinweking in zijn biogeteelde rebula vindt ie het wel genoeg. Zodoende gezeglijker, minder streng voor de smaakpapillen, wat minder 'the acquired taste' verlangend. Mildbitter, mandarijntjes, gedroogde appels van de hooizolder, gedroogde abrikoos en perzik uit die zelfde omgeving, niet gebrande noten, lichte kruiderij, wat witte peper, fijne zuren.

Reviews van onze klanten

Rob uit Voorburg: 8

Hele leuke wijn dit, prachtig van kleur (oranje). Nootachtige smaak met - als ik het me goed herinner - wat appel.

woensdag 29 april 2020
_____________________

jos papen uit breda: 8

beperkt meegisten van de schillen zorgt voor minder intens oranje kleur maar ook minder tannine in de wijn. geen sherry geuren of smaken maar (gedroogd) geel fruit. heerlijk zacht, rijp en vol en hoewel aanbevolen om er iets bij te eten is dit wat mij betreft ook een prachtig aperitief...een waardig vertegenwoordiger van de "moderne" Sloveense wijnbouw.

dinsdag 28 april 2020
_____________________  

Vina Sveti Martin Slovenië  Vina Sveti Martin

In 1880 kocht Peter Stegovec een wijngaard in de Vipova Vallei in het Westen van Slovenië. Vijf generaties later maakt zijn naamgenoot Peter nog steeds wijnen uit dezelfde wijngaard. Hij werkt biologisch, maar zonder certificaat. Wars van trends maar volgens de tradities van zijn familie. Wit en oranje van Pinela, Zelen en Rebula druiven. En rood van Barbera en Merlot. De oranje en rode wijnen van Peter Stegovec worden spontaan vergist en niet gefilterd. Handschrift van deze wijnmaker is zuiverheid en verfijning. Lees verder over Vina Sveti Martin >>

regio Slovenië  Primorje

Primorje betekent 'bij de zee'. Het gebied ligt in het Westen van het land tegen de Italiaanse grens en is verdeeld in vier sub-regio's: Brda, Vipava, Kras, and Koper. Voor de zonnige wijngaarden zijn de matigende invloed van de Adriatische zee, de mineraalrijke gronden en de burja van groot belang. De burja is de krachtige, koele Noordoosten wind, die in de lente en in de herfst door de wijnranken blaast. Hij houdt de grond droog, waardoor alleen de sterkste planten gedijen. Lees verder over Primorje >>

Ribolla

De Ribolla of voluit: Ribolla Gialla druif geeft witte wijnen met een pittige zuurgraad en een wat notige smaak. Ze zijn slank en fris en hebben een bescheiden, ingetogen geur. Lees verder over de Ribolla druif >>

   
Land: Slovenië
Streek: Primorje
District: Vipavska Dolina
Druif: Rebula (Ribolla)
Wijnmaker: Vina Sveti Martin
Biologisch: Biologisch gemaakte natuurwijn
Alcohol: 13,0% Vol.
Drinktemperatuur: 13° C
Op dronk: 2018 - 2024
Inhoud: 750 ml.
Sluiting: Kurk
   
rijpe witte wijn Oranje wijn
druivensoorten Rebula (Ribolla)
21,-

  bestellen Winkelwagen

Hoge Vivino-score: 3.8

  Binnen 2 werkdagen bezorgd in Nederland en België
  Nú bestellen is zaterdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen met iDEAL, Bancontact of ná ontvangst

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.