In Slovenië, aan de grens met Italië, vind je nogal eigenzinnige wijnmakers. De tradities en de druiven zijn vergelijkbaar met het aangrenzende Friuli. De wijnmakers zijn net iets extremer. Ze staan dicht bij de natuur en zijn wars van modegrillen. Zoals Peter Stegovec uit de Vipava Vallei. Vijfde generatie wijnmaker van wijngoed 'Sveti Martin'. Hij perst deze Barbera, die na 18 maanden houtrijping ongefilterd de fles in gaat.
Wilde geuren verraden wilde gisten. Deze Barbera is vol, vlezig en heeft veel fris fruit van kersen, bramen en cassis. Peter raadt hem aan bij rund, ree of prosciutto.
Harold Hamersma (NRC): 8.5
Welkom in het westen van Slovenië. De wijndruif is hier geen onbekende. Al helemaal niet bij een domein dat al sinds 1880 bestaat. Inmiddels is daar Peter 'Vijfde Generatie' Stegovec doende, vernoemd naar Peter 'De Eerste' Stegovec die vijf generaties geleden de eerste steen van het domein legde en - nog veel belangrijker - de eerste wijnstokken plantte. Onder andere witte van de rebula, een druif die aan de andere kant van de grens van Slovenië, in het Noord-Italiaanse Collio en Friuli als ribolla gialla door het leven gaat.
En nu we toch de grens zijn overgestoken kunnen we net zo goed een andere 'Italiaan' van zijn hand aan de tand voelen: barbera. En die is goed gevuld. Met dik donker fruit: bramen, cassis, pruimen en kersen, rijp en wellustig. Ingepakt in fiks eiken (18 maanden) en zonder filteren tot ons gekomen. Het vanillezoet is er, zo ook de sweet spices maar de karakteristieke zuren regeren.
Arno uit Gouda: 9
Bijzonder veel fruit, vol, kop en schouder boven veel Italiaanse Barbera's, maar eigenlijk te uniek om te vergelijken. Een wijn in zijn eigen categorie.
maandag 22 maart 2021In 1880 kocht Peter Stegovec een wijngaard in de Vipova Vallei in het Westen van Slovenië. Vijf generaties later maakt zijn naamgenoot Peter nog steeds wijnen uit dezelfde wijngaard. Hij werkt biologisch, maar zonder certificaat. Wars van trends maar volgens de tradities van zijn familie. Wit en oranje van Pinela, Zelen en Rebula druiven. En rood van Barbera en Merlot. De oranje en rode wijnen van Peter Stegovec worden spontaan vergist en niet gefilterd. Handschrift van deze wijnmaker is zuiverheid en verfijning. Lees verder over Vina Sveti Martin >>
Primorje betekent 'bij de zee'. Het gebied ligt in het Westen van het land tegen de Italiaanse grens en is verdeeld in vier sub-regio's: Brda, Vipava, Kras, and Koper. Voor de zonnige wijngaarden zijn de matigende invloed van de Adriatische zee, de mineraalrijke gronden en de burja van groot belang. De burja is de krachtige, koele Noordoosten wind, die in de lente en in de herfst door de wijnranken blaast. Hij houdt de grond droog, waardoor alleen de sterkste planten gedijen. Lees verder over Primorje >>
De Barbera druif komt oorspronkelijk uit Piemonte in Noord-Italië. Hij heeft fruitige, frisse rode wijnen. De smaak van zure kersen in de afdronk is typerend. Wijn van de Barbera die in eikenhout heeft gerijpt is meestal iets zachter, met wat kruidigheid en pruimen in de geur. Lees verder over de Barbera druif >>
Land: | Slovenië |
Streek: | Primorje |
District: | Vipavka Dolina |
Druif: | Barbera |
Wijnmaker: | Vina Sveti Martin |
Biologisch: | Biologisch gemaakte natuurwijn |
Alcohol: | 14,5% Vol. |
Drinktemperatuur: | 17° C |
Op dronk: | 2021 - 2028 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Hoge Vivino-score:
4.0