István Szepsy is al meer dan een halve eeuw een grote naam in de Hongaarse wijnregio Tokaj. Mede dankzij hem heeft Tokaj zijn glans na de val van de muur herwonnen. Tegenwoordig maakt hij alleen nog wijnen onder zijn eigen naam. Wij selecteerden zijn Király, oftewel 'Koning'. Je proeft meteen waarom Szepsy zo geprezen wordt.
Op leeftijd maar springlevend. Van Hárslevelű druiven. Goudgeel. Met spannende marmelade, lindebloesem, honing en gedroogde abrikozen in de neus. Stevig en intens. Veel breedte. Frisse zuren van gekonfijte citroen en weer dat gedroogde fruit. Milde bittertjes in de afdronk. Een avontuur voor de gevorderde liefhebber.
De oudste wijn appellatie ter wereld ligt niet in Frankrijk, maar hier in Oost-Hongarije. In de zeventiende eeuw doopte de Franse koning Louis XIV zijn favoriete zoete Tokaji wijn tot "Wijn der Koningen, Koning der Wijnen". De Hongaarse Tokaj was in deze tijd de duurste wijn ter wereld. De afgelopen jaren zijn droge witte wijnen uit Tokaj in opkomst. Droge Furmint is het populairst. Een andere trend is de Late Harvest Tokaji. Fris gemaakte edelzoete wijn van laat geoogste druiven. Lees verder over Tokaj >>
Van de Hárslevelű druif worden opvallende, groen-gouden witte wijnen gemaakt met aroma's van kruiden en lindebloesem. De smaak is vaak vrij vol en stevig met soms een wat zoetige aanzet en een bittertje in de afdronk. Lees verder over de Hárslevelű druif >>
| Land: | Hongarije |
| Streek: | Tokaj |
| Druif: | Hárslevelű |
| Wijnmaker: | Szepsy |
| Alcohol: | 14,0% Vol. |
| Drinktemperatuur: | 12° C |
| Op dronk: | 2014 - 2022 |
| Inhoud: | 750 ml. |
| Sluiting: | Kurk |
| Bij deze stevige witte mag stevige vis of (liever nog) gevogelte als een parelhoen of een gebakken kwarteltje | |
DEZE WIJN ZIT NIET MEER IN ONS ASSORTIMENT