Op wijnreis in Georgië dronken we met wijnmaker Zura Margvelashvili zijn witte Rksatsiteli. Onder een parasolletje, midden in zijn wijngaard aan de voet van de Kaukasus. We aten er een Adzhapsandali bij, een pittig Georgisch gerecht met gegrilde aubergine, pepertjes en veel verse kruiden. "Mine is the most crispy Rkatsiteli in the country!" glimlachte Zura.
Zou best eens waar kunnen zijn. Want knisperend fris is ie zeker. Barstens vol groene appeltjes en jonge peer. Zuiver en lichtvoetig. Het dorstlessende type dat niet de aandacht naar zich toe trekt maar juist je kookkunsten in de schijnwerpers zet. Dat kan ook een frisse salade zijn, een gegrilde zeebaars of pasta met pesto.
Harold Hamersma (NRC): 9-
Ook wel bekend als rkaciteli, nota bene ooit de meest aangeplante druif in Rusland en de derde ter wereld, na airèn en grenache. In de jaren tachtig van de vorige eeuw moest er op last van Oostblokleider Gorbastjov flink gerooid worden. Maar nog steeds is het qua wijngaardvolume volgens de laatst bekende cijfers de vierde witte wijndruif ter wereld.
Maar wat maken ze er nou precies mee? In Georgië het soort witte wijn waar we maar niet genoeg van lijken te krijgen: eenvoudig, schoon en fris. Zoals dat ook in het zuidwesten van Frankrijk wordt gemaakt. 'Mine is the most crispy in the country' jubelt wijnmaker Zura Margvelashvili die overigens ook orange wines in amfora's maakt van de mtsvanedruif met een heel andere smaakbeleving (zie ook zijn qvervi).
Leuke wijn overigens ook voor een blindproeverij. Wie de druif raadt, wint een volledig verzorgde voettocht naar China waar de rkaciteli bekend is als baiyu en hij gebruikt wordt voor tafelwijn.
Roma uit Houten: 5
Eigenlijk een wijn waar je mond van samentrekt. Een afrader !
zaterdag 17 maart 2018Julius uit Naarden: 8
Heerlijk fris, discrete mineralen, zuren in balans, lekker fruitig (ik kan wel over peer of appel beginnen maar zover rijkt mijn smaak interpretatie niet). Prijskwaliteit uitstekend.
8,5
Tbilvino is een toonaangevend Georgisch wijnhuis. De wijnen van Tbilvino worden over de hele wereld verkocht. Het wijnhuis is eigendom van de broers Giorgi en Zura Margvelashvili. Zura is betrokken bij het wijnmaken, dat onder leiding staat van een Australische wijnmaker. Giorgi, die in Maastricht studeerde, heeft de zakelijke leiding. Lees verder over Tbilvino >>
Meer dan 60% van de Georgische wijn wordt in de Georgische wijnregio Kachetië gemaakt. De wijngaarden liggen in valleien aan de oevers van de Alazani en de Iori rivier. In het uiterste Oosten van Georgië, aan de voet van de Kaukasus. De meeste wijnhuizen zijn relatief kleinschalig. Kachetische wijnen worden gemaakt onder de naam van de plaatsen waar ze oorspronkelijk vandaan komen zoals de Mukuzani, Kindzmarauli, Tsinandali, Napareuli en Khashmi. Lees verder over Kachetië >>
De Rkatsiteli is een inheemse Georgische druif die droge witte wijnen geeft met een verkwikkende zuurgraad. Georgische wijnboeren oogsten hem daarom graag laat - pas half oktober - als hij wat meer suikers heeft ontwikkeld. Lees verder over de Rkatsiteli druif >>
Land: | Georgië |
Streek: | Kachetië |
Druif: | Rkatsiteli |
Wijnmaker: | Tbilvino |
Alcohol: | 12,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 8° C |
Op dronk: | 2023 - 2025 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Een echte frisste maaltijdbegeleider die je makkelijk kunt combineren met vis of salades maar waarmee het ook prettig borrelen is |