Oranje wijnen zijn voor de gevorderde smaak. Wine for the acquired taste zoals de Engelsen het zo fraai zeggen. Het is net als met koffie. Het eerste kopje ooit, dat vond niemand lekker, maar inmiddels kunnen velen niet meer zonder. Deze oranje wijn van het Georgische wijnhuis Tbilvino is een heel goed begin om dit fenomeen te leren waarderen. Want hij is relatief toegankelijk.
Hij is strogeel en ruikt naar droogbloemen, banaan en noten. In de mond is ie vrij zacht en romig en smaakt ie naar gedroogde abrikoos, gedroogde salie en citrus. Hij heeft flink wat bitters van noten en milde tannine. Heel anders dan wat je gewend bent maar voor velen toch een smakelijke kennismaking.
Harold Hamersma (NRC): 8,5
Volgens de importeur is dit er een voor de zelfs al gevorderde amforawijndrinker. Zie ook de kisi van dit huis. Ook deze druif grossiert in bitters, denk aan jasmijnthee. En man o man, wat een fijn abrikozenkarakter; wordt altijd genoemd als kenmerk van de druif rkatsiteli.
Perswijn Proefpanel: Zeer goed
Geur: Honing, walnoten, sinaasappelschil, gedroogde bloemen. Smaak: Droog maar firs, sap, afdronk umammi.
S.Kwanr uit Terneuzen: 8
Lekker amber wijntje.
woensdag 29 april 2020Mirjam uit Amstelveen: 7
Orangewine heel bijzonder. Amberoranje kleur. Zeer aromatisch in de geur. Marmelade, vijgen, perzik, abrikoos in de geur. Wijn is strak droog. Bitters aanwezig. Drogend in de mond en tannines aanwezig. Honing in decsmaak maar dan niet zoet. Licht oxidatief toontje. Rijpe appel. Redelijke afdronk. Wijn-spijs-wijn.
woensdag 21 maart 2018Roban uit Houten: 6
Hoewel de kleur iets bijzonders belooft, blijft het na meerdere proefjes een bleek wijntje
zaterdag 17 maart 2018Tbilvino is een toonaangevend Georgisch wijnhuis. De wijnen van Tbilvino worden over de hele wereld verkocht. Het wijnhuis is eigendom van de broers Giorgi en Zura Margvelashvili. Zura is betrokken bij het wijnmaken, dat onder leiding staat van een Australische wijnmaker. Giorgi, die in Maastricht studeerde, heeft de zakelijke leiding. Lees verder over Tbilvino >>
Meer dan 60% van de Georgische wijn wordt in Kachetië gemaakt. De wijngaarden liggen in valleien aan de oevers van de Alazani en de Iori rivier. In het uiterste Oosten van Georgië, aan de voet van de Kaukasus. De meeste wijnhuizen zijn relatief kleinschalig. Kachetische wijnen worden gemaakt onder de naam van de plaatsen waar ze oorspronkelijk vandaan komen zoals de Mukuzani, Kindzmarauli, Tsinandali, Napareuli en Khashmi. Lees verder over Kachetië >>
De Rkatsiteli is een inheemse Georgische druif die droge witte wijnen geeft met een verkwikkende zuurgraad. Georgische wijnboeren oogsten hem daarom graag laat - pas half oktober - als hij wat meer suikers heeft ontwikkeld. Lees verder over de Rkatsiteli druif >>
Land: | Georgië |
Streek: | Kachetië |
Druif: | Rkatsiteli |
Wijnmaker: | Tbilvino |
Alcohol: | 12,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 14° C |
Op dronk: | 2021 - 2025 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Probeer eens met een Comté of een Chaumes kaasje |