Voor je topwijn kies je als rechtgeaard Georgisch wijnhuis niet voor een doordeweekse fles. Je wilt je klanten immers imponeren. Dan kies je er een uitmonstering van meer dan een kilo glas bij. Je neemt ook geen doordeweekse druiven, maar plukt de beste uit je wijngaard. Die laat je met schil en al vijf maanden rijpen in traditionele Georgische amfora's (qvevri's) en daarna nog eens in eikenhouten vaten.
Dat leidt tot een diep donkerrode wijn. Maar veel eleganter en verfijnder dan de pompeuze fles doet vermoeden. We proeven veel concentratie, maar ook lekker frisse zuren. Die maken hem soepel en goed doordrinkbaar. Barstensvol bramen, pruimen, zwarte bessen en een blaadje laurier. De tannine is beheerst, net als de houtrijping.
Harold Hamersma (NRC): 8,5
Neem de beslissing of u deze aandurft. Tussentijds uitstappen is niet mogelijk. Maar zit de rit uit zou ik zeggen. De enigszins bijgebrachte beschaving in de vorm van eiken stokslagen heeft 'm milder gemaakt. Fascinerend spul. Aan u of u er EUR 27,- aan wilt uitgeven. Maar groot succes bij een blindproeverij is onbetaalbaar, nietwaar?
De bijna honderd jaar oude Telavi Wine Cellar is één van de beste wijnhuizen van Georgië. De wijngaarden liggen op de beste locaties in Kachetië, in het oosten van het land. De eigenaren hebben er voor gekozen om in te zetten op het hoogste kwaliteitssegment. De wijnen van Telavi worden over de hele wereld verkocht en sluiten goed aan bij de Westerse smaak. Lees verder over Telavi Marani Wine Cellar >>
Meer dan 60% van de Georgische wijn wordt in Kachetië gemaakt. De wijngaarden liggen in valleien aan de oevers van de Alazani en de Iori rivier. In het uiterste Oosten van Georgië, aan de voet van de Kaukasus. De meeste wijnhuizen zijn relatief kleinschalig. Kachetische wijnen worden gemaakt onder de naam van de plaatsen waar ze oorspronkelijk vandaan komen zoals de Mukuzani, Kindzmarauli, Tsinandali, Napareuli en Khashmi. Lees verder over Kachetië >>
De Saperavi druif geeft krachtige rode wijnen, die vaak lang kunnen liggen. Zowel de schil als het vruchtvlees is rood van kleur en dat komt zelden voor. Droge wijnen van de Saperavi hebben een stevig en kruidig karakter met tonen van leer, laurier en veel rijp rood fruit. Lees verder over de Saperavi druif >>
Land: | Georgië |
Streek: | Kachetië |
District: | Kondoli |
Druif: | Saperavi |
Wijnmaker: | Telavi Marani Wine Cellar |
Alcohol: | 14,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 18° C |
Op dronk: | 2019 - 2029 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Nog
9 flessen in voorraad
Hoge Vivino-score:
4.2