Wijnmaker Franco Terpin uit het Italiaanse Friuli is een zogenaamde 'natural winemaker'. Hij blijft zo dicht mogelijk bij de natuur. Zijn wijn fermenteert op de wilde gisten. Hij klaart niet, hij filtert niet en voegt geen sulfiet toe.
Zijn Sauvignon Blanc is voor een oranje natuurwijn heel elegant en toegankelijk: niet te droog en geen tannine. Maar onvergelijkbaar met een conventionele Sauvignon: amberkleurig, met een geur van rijpe gele pruimen, abrikozenkwark en zoete specijeren. Iets dikkig in de mond. We herkennen er gedroogd fruit van ananas en mango in. Want wat doet Franco wel? Hij zorgt voor zo gezond mogelijk biologisch druivenmateriaal en hij laat dat de schillen lang in de most weken.
Friuli ligt in het uiterste Noordoosten van Italië, tegen de grens met Oostenrijk en Slovenië. De wijnmakers uit Friuli behoren tot de meest vooruitstrevende van Italië. Ze waren de eersten die maar één druif in de fles stopten. Zoals de Refosco of de Pignolo, druivensoorten die je nergens anders in Italië vindt. Lees verder over Friuli >>
De Sauvignon Blanc geeft herkenbare, frisse witte wijnen met een geur van groen fruit als kruisbessen of granny smith. Soms is die geur vermengd met vers gemaaid gras of brandnetel. Een andere keer met vlierbloesem, citroen of groene paprika. Maar altijd met verkwikkende zuren. Lees verder over de Sauvignon Blanc druif >>
Land: | Italië |
Appellation: | Delle Venezie IGT |
Streek: | Friuli |
Druif: | Sauvignon Blanc |
Wijnmaker: | Terpin |
Biologisch: | Biologisch gemaakte natuurwijn |
Alcohol: | 13,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 12° C |
Op dronk: | 2014 - 2021 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
DEZE WIJN ZIT NIET MEER IN ONS ASSORTIMENT