Ximénez-Spínola 'Exceptional Harvest' PX

Ximénez-Spínola 'Exceptional Harvest' PX 2019

Spanje (Andalusië)

Wijn van een 'Exceptional Harvest'. Bescheidenheid siert de wijnmaker. Nu is dit inderdaad een heel bijzondere wijn. Wijnschrijver Harold Hamersma gaf oogstjaar 2017 al eens een 9,5. Hij komt uit het hart van de Sherry streek, maar is geen Sherry. Gemaakt van laat geoogste Pedro Ximénez druiven en vergist in oude Sherry vaten, als een 'gewone' wijn.

Ruikt alsof je op de zaterdagochtend een banketbakkerij binnen loopt: Chipolata gebak, marsepein, nootmuskaat en de gist van vers gebakken brood. Half zoet, vol en breed. "Het zoet van vijgen. Het zilte van zoute popcorn. Karamelijs, ook al met zout. Gedroogde abrikoos", schrijft Hamersma. Ook deze harvest zal ongetwijfeld exceptional scoren.

 

harold hamersma  Harold Hamersma (NRC): 9,5

   Jerez. Sherry toch? Ja, maar deze dan weer niet. Heel bijzonder. Onversterkte wijn. Maar 12,5 procent alcohol. Afkomstig van unieke wijngaarden (pagos) met zeer kalkrijke albarizabodems in Añina, Balbaina en Carrascal. Van stokoude stokken, dat spreekt. Voor minder doen we het niet. En dan die wijn. Het zoet van vijgen. Het zilte van zoute popcorn. Karamelijs, ook al met zout. Gedroogde abrikoos. Toch ook die fino-, die manzanilla-zweem, opdat we wel weten waar we uithangen. Zwart-wit, die ouderwetse, los gestort in een papieren puntzak. Het zoet-zoute van een dropstaaf. Potverdikkie. Wat moet je hier nu naast zetten om te eten? Of gewoon niks van aantrekken en die fles leegsnoepen? En hoezee, ik mag in de herkansing. Importeur heeft weer een fles ingestuurd, thans van het oogstjaar 2017. Het zoet nog verheffender. Een nog fraaiere zuurhuishouding. Zo'n wijn, en dan doordrinkbaar. En laat het een aanbeveling zijn, de inhoud van de fles die al twee weken openstond voelde zich nog kiplekker. Aldus bleek toen ik uit nieuwsgierigheid 'm nog eens naproefde.

 

regio Spanje  Andalusië

Andalusië is de producent van een van de bekendste wijnen ter wereld: Sherry. Haar internationale roem heeft de Sherry vooral te danken aan de Middeleeuwen, toen Cadiz en Valencia belangrijke Europese handelscentra waren. Internationale kooplui exporteerden de wijn over de hele wereld, zelf tot in het toen pas ontdekte Zuid-Amerika. Lees verder over Andalusië >>

Pedro Ximénez

De Pedro Ximénez (PX) is een Zuid-Spaanse druif die vooral gebruikt wordt om Sherry iets zoeter te maken. De Bodega's laten hem daarom na het plukken een tijdje in de hete zon drogen, zodat het overgebleven vocht zoeter wordt. Volgens een onwaarschijnlijke legende komt hij oorsponkelijk uit Nederland. Lees verder over de Pedro Ximénez druif >>

   
Land: Spanje
Streek: Andalusië
Druif: Pedro Ximénez
Wijnmaker: Ximénez-Spínola
Alcohol: 12,5% Vol.
Drinktemperatuur: 10° C
Op dronk: 2020 - 2029
Inhoud: 750 ml.
Sluiting: Kurk
   
rijpe witte wijn Rijpe droge witte wijn
druivensoorten Pedro Ximénez
24,75

  bestellen Winkelwagen

Hoge Vivino-score: 4.4

  Binnen 2 werkdagen bezorgd in Nederland en België
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen met iDEAL, Bancontact of ná ontvangst

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.