Slowaakse wijn

Slowaakse wijn

Slowakije heeft bij ons nu niet direct het imago van een wijnland. Toch wordt er al vele eeuwen wijn gemaakt. Slowakije ligt ongeveer even zuidelijk als de Franse Elzas maar heeft een warmer, continentaler klimaat. Uitstekend geschikt voor de wijnbouw. Slowaakse wijnen worden steeds beter, ze zijn meestal wit met een kruidig aroma. De productie is klein en je vindt ze zelden in ons deel van Europa. Je kunt bij ons vier Slowaakse wijnen kopen. Bekijk deze door op de knop hierboven te klikken. Wil je meer weten over wijn uit Slowakije dan vind je hieronder meer informatie.

De wijnbouw is door de Romeinen in Slowakije geïntroduceerd. In de Tsjecho-Slowaakse tijd werd in Tsechië vooral bier gemaakt en in Slowakije wijn. Na de vreedzame splitsing in 1999 lag twee derde van de wijngaarden dan ook in Slowakije. Inmiddels heeft Tsjechië - vooral de regio Moravië - zich internationaal weer gevestigd als wijnland. De Slowaken zijn, ondanks wellicht een beter potentieel, een beetje achter gebleven. De overheid is niet erg actief in het internationaal promoten van 's lands wijnen. Gelukkig zijn er in de afgelopen decennia wel enkele wijnmakers opgestaan die uitstekende wijnen weten te persen.

De Slowaakse wijngebieden

Bijna allee wijngaarden liggen in het Zuidwesten van het land. Voornamelijk langs drie zijrieveren van de Donau: de Váh, de Hron en de Nitra. Het land kent zes wijngebieden: Malokarpatský (Kleine Karpaten) ten noorden van de hoofdstad Bratislava en tot aan de Tsjechische grens; Juznoslovenský (Zuid-Slowakije) ten zuiden van de hoofdstad Bratislava tot aan de Hongaarse grens; Nitrianský rond de stad Nitra, Stredoslovenský verder naar het Oosten aan de grens met Hongarije; Východoslovenský in het Oosten van het land en Tokaj, aan de grens met Hongarije. Die laatste wijnregio grenst aan en vormt eigenlijk één wijnregio met de beroemde Tokaj regio uit Hongarije.

Slowaakse witte wijnen

De meeste Slowaakse wijn is wit. Het klimaat leent zich ook het best voor witte wijnen. Slowaken houden van aromatische witte wijn en daar zijn veel wijngaarden ook op aangeplant Je vindt er Ryzlink Vlasšký (Welschriesling), Ryzlink Rýnský (Rijn Riesling), Müller-thurgau, Veltlínské Zelené (Grüner Veltliner), Rulandské Bílé (Pinot Blanc), Tramin Červiný (Roter Traminer).

Slowaakse rode wijnen

De rose Slowaakse wijnen worden veelal gemaakt van druiven die je ook in het aangrenzende Oostenrijk vindt. De belangrijkste zijn Svatovavřinecké (St. Laurent), Zweigelt, Modrý Portugal (Portugieser), Frankovka Modra (Blaufränkisch) en Rulandské Modré (Pinot Noir). Daarnaast wordt wijn gemaakt van lokale kruisingen als de Alibernet, AndrĂ© en Dunaj.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.