Zweedse wijn is opkomst

Zweedse wijn kopen

De Zweden hebben al honderden jaren ervaring met het vergisten van fruit, maar de laatste twintig jaar is het vergisten van druiven, oftewel wijn maken, sterk in opkomst. Dat heeft twee redenen. Allereerst warmt Zweden op. Daarnaast kunnen Zweedse wijnmakers gebruik maken van zogenaamde hybride druivenrassen die resistent zijn tegen allerlei druivenziektes en zich bovendien beter manifesteren in een koel klimaat. Inmiddels zijn er in Zweden ongeveer dertig professionele wijnmakers actief en neemt de export toe. Zweden is een opkomend wijnland om in de gaten te houden. Je kunt bij ons één Zweedse wijn kopen. Bekijk deze door op de knop hierboven te klikken. Wil je meer weten over wijn uit Zweden, dan vind je hieronder meer informatie.

Hoewel er in de negentiende eeuw al wijn werd gemaakt in Zweden, stamt de recente opleving uit de jaren negentig. Er verschenen gekweekte, zogenaamde hybride druivenrassen op de markt die beter bestand zijn tegen hardnekkige druivenziektes als meeldauw. Dat maakt ze heel geschikt voor koelere en nattere wijnregio's. Deze druivenrassen worden ook wel 'Piwi' genoemd, naar de Duitse afkorting 'Pilzwiderstandsfahige Rebsorten'. Zweedse wijnmakers begonnen in de jaren negentig met deze 'nieuwe druiven' te experimenteren.

Ze kregen de wind in de rug door de erkenning door de EU van Zweden als een officieel wijnland in 1999. En meer nog door de klimaatverandering. Volgens de Zweedse meteorologische dienst is de temperatuur in het zuiden van Zweden in de afgelopen dertig jaar met twee graden Celcius toegenomen. Vooral op beschutte plekken, of dicht bij open water namen daardoor de kansen voor wijnbouw toe. De zee heeft een matigend effect en kan bijvoorbeeld vorst in het voorjaar voorkomen.

De Zweedse wijngaarden bevinden zich dan ook in het Zuiden. De meeste van de inmiddels ongeveer 100 tot 150 hectare wijngaarden ligt in de provincie Scania, de zuidelijke punt van het land. Ook op de oostelijke eilanden Gotland en Öland liggen wijngaarden op een kalkrijke ondergrond en relatief wat meer zonne-uren.

De Zweedse wijnmakers hebben vrijwel alleen hybride druivenrassen aangeplant. De meeste zijn wit, net als het overgrote deel van de Zweedse wijn. Veruit de belangrijkste is de Solaris, die ze zelf graag de 'signature grape' van het land noemen. De Solaris is een kruising die in 1975 in Duitsland tot stand is gebracht. Hij is resistent voor verscheidene ziektes. De Zweden gebruiken hem in toenemende mate voor mousserende wijnen. Andere rassen die je in Zweedse wijngaarden tegenkomst zijn de Rono en de Cabernet Cortis voor rood en de Muscaris en Souvignier Gris voor wit.

Inmiddels zijn in Zweden ongeveer 30 professionele wijnbedrijven actief. Ongeveer tien met een redelijke schaalgrootte en de rest echt klein. Opvallend is dat de meeste biologisch werken, of bijna biologisch. Het heeft enerzijds te maken met hun hybride druivenrassen die resistent zijn tegen verschillende ziektes en daarom niet of veel minder bespoten hoeven te worden. Anderzijds is de Zweedse consument gevoelig voor bio. Die consument is overigens niet zo makkelijk te bereiken voor de Zweedse wijnmakers. In Zweden is de verkoop van alcohol het exclusieve voorrecht van Systembolaget, een staatsmonopolist. Zweedse wijnmakers mogen dus niet rechtstreeks aan consumenten verkopen; zelfs niet na een rondleiding op het wijnbedrijf. De export is mede daarom van toenemend belang.

© AndereWijn 2008 - 2025 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.