Franse Wijn

Franse wijn

Franse wijn, dat kennen we toch al? Niets is minder waar. Er valt nog genoeg spannends te ontdekken. Fransen wijnen van onbekende druiven als Duras, Jacquère, Ondec, Braucol of Mauzac bijvoorbeeld. Ze groeien in de verborgen wijngaarden van de Sud-Ouest en in de bergen in het Oosten: de Savoie en de Jura. Je kunt bij ons 49 Franse wijnen kopen uit de minder bekende regio's en gemaakt van vergeten druiven. Bekijk ze door op de knoppen hierboven te klikken. Wil je meer weten over Franse wijnen die je bij de slijter niet snel zult aantreffen, dan vind je hieronder meer informatie.

Sud-Ouest

In de Sud-Ouest vindt je de wijngaarden Gaillac, Fronton, Cahors en Gascogne. Eeuwenlang waren de Franse wijnen uit deze regio geliefd in heel Europa. Ze concureerden met de wijnen uit de Bordeaux. Nadat de druifluis de Europese wijngaarden aan het eind van de 19e eeuw vernietigde, wisten de wijnboeren hun wijngaarden niet snel genoeg te herstellen. Bordeaux won de strijd en werd het wijncentrum van de wereld. Vermaarde regio's als de Cahors en Gaillac raakten in de vergetelheid.

De Sud-Ouest is de laatste jaren aan een inhaalrace bezig. Gevorderde wijndrinkers herontdekken de oude wijngaarden met hun gebiedseigen druiven. Avontuurlijke wijndrinkers halen hun hart op bij traditionele Franse wijnen van vergeten druiven als Mauzac, Loin de l'oeil, Duras en Braucol.

Savoie en Jura

In het bergachtige Oosten van Frankrijk heb je nog twee van die vergeten Franse wijnregio's: de Savoia en de Jura. Kleine Franse wijnregio's waar veel van de wijn vooral lokaal wordt geconsumeerd. Ook hier maken de wijnboeren karakteristieke wijnen op steile wijngaarden van gebiedseigen druiven als de Jacquère, Poulsard en Roussette. Moeilijk verkrijgbaar in Nederland, maar deze 'vergeten Franse wijnen' zijn aanraders voor avontuurlijke wijnliefhebbers.

Languedoc

Voor de bekendere Franse wijnen met een billijke prijs, kun je wat ons betreft tegenwoordig uitstekend in de Languedoc terecht. Vroeger was de regio producent van matige bulkwijn, maar dat is flink veranderd. De Languedoc is inmiddels één van de modernste wijnregio's van Frankrijk. Innovatieve wijnmakers maken uitstekende wijnen die goed aansluiten bij de smaak van de moderne liefhebber. Ze hebben een scala aan druivenrassen uit andere Franse regio's aangeplant en durven te experimenteren met moderne vinificatie-technieken.

Druivenrassen

In Frankrijk groeien meer dan twee honderd druivenrassen. Verscheidene daarvan, zoals de Chardonnay, de Cabernet Sauvignon en de Merlot, zijn wereldberoemde 'merknamen' geworden en inmiddels over de hele wereld aangeplant, maar hun bakermat ligt toch echt in Frankrijk. Voor wie bereid is verder te kijken, zijn er nog tientallen typische Franse druivenrassen die bijna niemand kent. Bekijk hier de Franse druivenrassen >>

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.