Wijn uit Franken
Het wijngebied Franken ligt in het midden van Duitsland. Franken kent korte warme zomers en een natte, koude herfst. Dat maakt het niet gemakkelijk om hier grote wijnen te maken. De Riesling heeft het er moelijk mee, het is vooral de Silvaner die in Franken mooie wijnen geeft.
Silvaner uit Franken
De Silvaner komt oorspronkelijk uit Oostenrijk maar is daar niet veel meer aangeplant. Haar hoogtijdagen beleefde ze alweer een eeuw geleden. Tegenwoordig groeit ze vooral in Duitsland. Sinds halverwege de vorige eeuw wordt de Silvaner niet meer als een groot druivenras gezien. Dat is langzamerhand aan het veranderen. Er zijn steeds meer liefhebbers zijn die de Silvaner op waarde weten te schatten. Sommeliers werken er graag mee. Vooral met de fraaie Silvaners die groeien op een mineralige bodem van muschelkalk. Met hun ferme, mineralige en rijpe karakter bieden deze wijnen veel drinkplezier. En ze kunnen met met gemak vijf tot acht jaar oud worden.
Bocksbeutel
In het Westen van Franken staat vooral Spätburgunder en Frühburgunder aangeplant. Dikwijls op een bodem van buntsandstein. Tenslotte zijn de Müller-thurgau (in Franken de meest aangeplante druif), de Scheurebe de de plaatselijk specialiteit Bacchus het vermelden waard. Ze worden meestal gebotteld in Bocksbeutels, opvallende ronde flessen met een dikke buik.