Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Top!

beoordeling

Bij Andere Wijn heb ik alleen maar geweldige ontdekkingen gedaan. Van harte aanbevolen.

Frénk van der Linden

Mijn aanrader: Gerovassiliou Malagousia Single Vineyard


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit de Rheingau

Wijn uit de Rheingau

De Rheingau is waarschijnlijk één van de beste wijngebieden van Duitland. De wijngaarden zijn al in de twaalfde eeuw aangelegd door cisterciënzer en benedictijnse monninken. Het was de eerste wijnregio van Duitsland met een officiële wijngaardclassificatie. Wat maakt de Rheingau zo befaamd? De prachtige witte wijnen van de Riesling en de niet minder fraaie rode wijnen van de Spätburgunder.

Een wijnregio van ongekende allure. De erfenis van de Cisterciënzer en Benedictijnse monninken is meer dan een paar prachtige kloosters uit de 12e eeuw. In hun abdijtuinen plantten ze wijnstokken voor hun sacarale wijn. Goed was niet goed genoeg; edele druivensoorten zoals Riesling wel. Met ijzere discipine en uiterste zorgvuldigheid zorgden ze ervoor dat deze wijnstok het naar zijn zin had. Alleen dan kon hij op de toppen van zijn kunnen presteren. Dit kunstje pastten ze een paar eeuwen later ook toe op de wijngaarden van de noblesse. Plukken we nog steeds de vruchten van.

De wijngaarden liggen tussen het Taunus gebergte en de noordelijke oever van de Rijn. De wijnstokken zijn gericht op het zuiden en de Rijn. Daardoor profiteren ze van veel zon, ook via het wateroppervlak. Dit bijna mediterrane klimaat is uiterst aangenaam voor veeleisende laatrijpers zoals Riesling en Spätburgunder. Geen risicoverdeling door in de wijngaard 'tig' verschillende druivenrassen aan te planten. Maar ervoor kiezen om het beste te halen uit deze twee nobiliteiten.

Er is wel wat Müller-thurgau aangeplant. Maar die wijnen zijn bedoeld om de lunch van de plaatselijke wijnboeren mee weg te spoelen. Dit betekent geenzins dat er geen variatie is. In tegendeel, de verschillende terroirs en oogstmomenten zijn te proeven in de wijn. De Rheingau was dan ook de eerste in Duitsland met een officiële wijngaardclassificatie; de Erstes Gewächs wijnen die aan strenge selectie-eisen moeten voldoen.

De Rieslings zijn bekend om hun mineraliteit, een gezonde dosis fruitige zuren en elegantie. Vooral wanneer hun wortels in één van de steile hellingen, zoals in Rüdesheim of Schlossberg, zijn gegrond. Op rollende heuvels zijn de Rieslings vol en rijk, maar nog altijd in balans. Van droog tot aan mierzoete Trockenbeerenauslese.

Het terroir staat toe dat auslesen, wijn van laatgeoogste druiven, geproduceerd kunnen worden. Wisten de monniken van Schloss Johannisberg trouwens al in de 18e eeuw. Met kop en schouders steekt het aandeel Riesling uit boven Spätburgunder waarvan de aanplant nog geen 15% is. Maar dit blauwe druifje heeft dezelfde balans als Riesling. Ze kan hier de tijd nemen om voldoende aroma’s en body te ontwikkelen. Bovendien zorgen de bodems in Assmanshausen, waar ze floreert, voor extra warmte. De donkere bodem met vooral leisteem houdt de warmte van de dag vast en geeft die geleidelijk af als het afkoelt.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.