Wijn van de Mgaloblishvili druif
Mgaloblishvili, dat klinkt als een Georgische achternaam. Dat is het ook. Maar ook een Georgische blauwe druif waar je wijn van kunt maken. Waarschijnlijk heeft wijnboer Mgaloblishvili die hem ooit z'n naam heeft gegeven. Mgaloblishvili is zeldzaam, maar een heel enkele keer kom je een wijn van deze druif tegen. En meestal wordt ie nog geblend met andere druiven ook.
En als je een wijn van de Mgaloblishvili tegenkomt, dan komt ie zeer waarschijnlijk uit de wijnregio ImeretiĆ«, in het westen van GeorgiĆ«. Eigenlijk is hij ook in Georgië zelf zeer onbekend. Hij staat ook niet hoog aangeschreven. Mgaloblishvili zou lichte, niet zo spannende wijnen geven en daarom wordt hij meestal geblend, bijvoorbeeld met Otskhanuri Sapere.
Maar internationaal heeft de Mgaloblishvili recentlijk toch belangstelling gewekt. En dat heeft er mee te maken dat het één van de zeer weinige Europese druivenrassen die niet gevoelig blijkt te zijn voor 'meeldauw'. Dat is een vervelende druivenziekte (schimmel) die in de Negentiende eeuw uit Amerika is overgekomen, net als de druifluis.