Blanc de l'Observatoire

druivensoorten Obaideh (Obeidy), Clairette, Sauvignon Blanc en Gele Muskaat

Bekijk deze wijn >>

10,-

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

goede service

beoordeling

prima wijn en perfecte informatie

herman

Mijn aanrader: Telavi Marani Mukuzani


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van de Obaideh druif

De Obaideh druif (ook wel: Obeidy) kom je alleen tegen in Libanon. Althans onder deze naam. Volgens de Libanezen is het een inheemse Libanese witte druif. Volgens wetenschappers is het een druif die zich in de loop der eeuwen volledig aan het Libanese terroir heeft aangepast, maar genetisch veel weg heeft van de Chardonnay. Feit is dat hij al heel lang in Libanon staat aangeplant. Misschien is het wel de oervader van de Chardonnay. Je kunt bij ons twee wijnen van de Obaideh kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.

De reden dat je nog wel eens van de Obaideh of Obediy hoort, is waarschijnlijk omdat de belangrijkste wijnhuizen van Libanon, Chateau Musar en Chateau Ksara deze druif gebruiken. Hij staat al heel lang onder deze naam in Libanon aangeplant. Het is een van de weinige rassen die de Ottomaanse bezetting - toen er lange tijd geen wijn meer werd gemaakt in Libanon - heeft overleefd.

Na de Ottomaanse bezetting plantten Franse monnikken in de negentiende eeuw Franse druivenrassen aan, maar de Obaideh stond er nog. Dus is het niet raar dat ze niet voor de naam Chardonnay kiezen, in tegenstelling tot sommige wijnhuizen uit de Bekaa Vallei, die veel recenter klonen uit Frankrijk hebben aangeplant.

Net als de Chardonnay uit Frankrijk ontwikkelt de Obaideh veel suikers en heeft hij milde zuren. Hij geeft rijke, romige witte wijnen met een smaak waarin je honing en citrus kunt herkennen en deze wijnen hebben een behoorlijk bewaarpotentieel.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.