Wijn van de Vasilaki druif
De Vasikli is een zeldzame Turkse druif die alleen op het eilandje Bozcaada in de Egeïsche Zee groeit. Er wordt van de Vasilaki vrij stevige, zachte wijn van gemaakt met veel tropisch fruit in de smaak.
Het Turkse eilandje Bozcaada was vroeger Grieks. De naam Vasilaki doet niet voor niets Grieks aan. Maar het handjevol wijnen dat tegenwoordig van de Vasilaki druif wordt gemaakt, is dus echt Turks.
De Vasilaki is geen gemakkelijke druif voor de wijnmaker. Hij heeft relatief weinig zuren. Een goede wijnmaker oogst daarom een klein gedeelte van zijn Vasilaki druiven vroeg, wanneer ze nog nog niet helemaal rijp zijn en (nog) meer zuren hebben. Dit blend hij later met het sap van volledig rijpe druiven. En dan is er nog een probleem: wijn van de Vasilaki kan vrij snel oxideren. Dat kan worden opgelost door de wijnen lang met de gisten te laten rijpen.
Als de wijnmaker zich hier aan houdt, kan wijn van de Vasilaki zeer de moeite waard zijn. We hebben zelf alleen de Vasilaki van wijnhuis Corvus geproefd (volgens de dikke wijnboeken de beste die van deze druif wordt gemaakt). Dit is een mooie, volle droge wijn met veel tropisch fruit in de neus en in de smaak.