Batič Angel

druivensoorten Pinela, Chardonnay, Malvasia, Rebula (Ribolla), Welschriesling, Zelen en Vitovska

Bekijk deze wijn >>

36,50

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is vrijdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Goed bestelproces

beoordeling

Prima geleverd, en de wijn was ook lekker

D.J. Baan

Mijn aanrader: Les Gourmets Rouge


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van de Vitovska druif

De Vitsovska druif geeft frisse witte wijnen die doen denken aan limoen, hooi, peer en salie. Ze kunnen fijne frisse zuren hebben wat ze goed drinkbaar maakt. Je vindt ze (alleen) aan de Italiaans-Sloveense grens. Je kunt bij ons één wijn van de Vitovska kopen. Deze vind je aan de linkerkant van deze pagina.

De Vitovska is vrij zeldzaam. Zeker in onze regio vind je zelden wijnen van deze druif. Amper dertig jaar geleden was vrijwel uitgestorven. Een handvol wijnmakers, zoals de Italiaan Benjamin Zidarich, heeft zich er voor ingespannen de Vitovska van de ondergang te redden. Met succes, rond het Itliaanse stadje Triëst in de wijnregio Friuli staat hij nu weer op redelijke schaal aangeplant. Onderzoek heeft uitgewezen dat de Vitovska moet zijn ontstaan door een spontane kruising tussen de Malvasia en de Prosecco, beide ook goed vertegenwoordigd in de regio.

Vitovska klinkt eerder Sloveens dan Italiaans. Dat komt omdat de hele regio vroeger één wijnregio was, zonder grens. Die werd pas in de vorige eeuw na de Tweede Wereldoorlog getrokken. De wijncultuur is aan beide kanten van de grens bijna hetzelfde gebleven.

Er bestaat ook een Vitovska Grganja druif. Hij groeit in dezelfde regio maar is geen familie van de Vitovska. Dat leidt ook bij wijnmakers zelf nog wel eens tot verwarring.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.