Noord-Macedonische wijngeschiedenis

Net als in de omringende landen gaat de wijngeschiedenis van Noord-Macedonië terug tot ver voor onze jaartelling. De oudste archeologische vondsten in de buurt van Negotino zijn uit de 13de eeuw voor Christus. Waarschijnlijk vond de wijnbouw hier toen al geruime tijd plaats.

alexander de grote macedonie mozaiek

Hoewel het gebied een roerige geschiedenis kent, is de wijnbouw altijd doorgegaan. Alexander de Grote - nog altijd de 'beroemdste Noord-Macedoniër aller tijden' - was een groot liefhebber en nam graag een paar vaten mee op reis. Ook in de Romeinse tijd was het huidige Noord-Macedonië een belangrijke wijnregio. Slavische volken die in de 7de eeuw het gebied binnentrokken namen het stokje over en enkele eeuwen later, toen de regio door de Turken werd bezet, gingen de kloosters gewoon door met wijnmaken.

In de tweede helft van de twintigste eeuw kende de wijnbouw in Noord-Macedonië een sterke groei. Alle familiebedrijven waren door de staat genationaliseerd en omgevormd in 13 grote staatsbedrijven. Zo'n 30.000 families kregen ieder een klein stukje wijngaard. Ze moesten hun druiven verkopen aan de staatsbedrijven die er vervolgens wijn van maakten. Bulkwijn vaak, die in grote tanks naar naar andere landen werd vervoerd en ter plaatse werd gebotteld. De productie nam enorm toe en de toenmalige Joegoslavische provincie voorzag op deze manier een groot deel van de Balkan en Oost-Europa van wijn. Hoewel de kwaliteit van de staatsbedrijven nog wel eens te wensen overliet, bleven door dit systeem de wijngaarden wel goed op orde.

Sinds het eind van de twintigste eeuw is er veel veranderd. De voormalige staatsbedrijven zijn geprivatiseerd en gemoderniseerd. Nieuwe, particuliere wijnhuizen zijn opgericht. Ze hebben veel van de voormalige kleine particuliere perceeltjes opgericht om er professionele wijngaarden van te maken. De kwaliteit is overduidelijk verbeterd en de verwachting is dat de Noord-Macedonische wijn ook in de komende jaren steeds beter zal worden. Enkele wijnhuizen zitten al op een internationaal niveau en exporteren hun wijnen over de hele wereld.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.