Een Prädikatswein is in Oostenrijk een zoete wijn van hoge kwaliteit. Het kan een wijn van laat geoogste, zoete druiven zijn, van wijnen die botrytis (edele rotting) hebben ondergaan of bevroren druiven (eiswein). De suikers in de wijn mogen enkel uit de druiven zelf komen, kunstmatig suiker aan de wijn toevoegen is uit den boze!
Het gewicht aan restsuiker in de wijn bepaald de naam die aan de zoete wijn gegeven mag worden. Dit gewicht wordt door de Oostenrijkse wijnautoriteiten zelf gewogen. Het minimale alcoholpercentage is 5%.
In Oostenrijk worden de restsuikers gewogen in graden Klosterneuburg Mostwaage (°KMW). Van zoet, naar zoeter en zoetst ziet de kwalificatie van Oostenrijkse zoete wijnen er als volgt uit:
Spätlese | Tenminste 19° KMW en gemaakt van volrijpe druiven |
Auslese | Tenminste 21° KMW en gemaakt van handgeplukte druiven van voldoende kwaliteit |
Beerenauslese (BA) | Tenminste 25° KMW en gemakat van overrijpe en/of edelrotte druiven |
Ausbruch | Tenmiste 27° KMW en gemaakt van alleen edelrotte of natuurlijk gedroogde druiven |
Trockenbeerenauslese (TBA) | Tenminste 30° KMW en gemaakt van voornamelijk druiventrossen die grootendeels edele rotting hebben en/of zeer uitgedroogd (rozijnachtig) zijn |
Eiswein | Tenminste 25° KMW en de druiven moeten in bevroren staat geplukt en geperst worden |
Strohwein/Schilfwein | Tenminste 25° KMW en de geoogste druiven moeten ten minste drie maanden op natuurlijke wijze gedroogd worden |