Sloveense wijngeschiedenis

De Sloveense wijngeschiedenis dateert al van voor de Romeinse tijd. Door de eeuwen heen is het land altijd geroemd om haar goede wijnen. Zelfs tijdens de Joegoslavische tijd bleef de kwaliteit redelijk op peil.

sloveense wijnkelder

De Sloveense wijngeschiedenis is herleidbaar tot de vroege Keltische en Illyrische stammen tussen de 5e en 4e eeuwse voor Christus. Zij hadden het wijn maken waarschijnlijk van de Grieken geleerd. In de stad Vace, in het hart van Slovenië, is een bronzen vat uit de zesde eeuw voor Christus gevonden, versierd met afbeeldingen van festiviteiten waarin wijn voorkomt.

In de Romeinse tijd was het huidige Slovenië een bekende wijnregio. Tacitus spreekt in de eerste eeuw na Christus over wijn uit Ptuj, de oudste stad van Slovenië. Plinius schreef het lange leven van keizerin Livia (ze werd 86 jaar!) aan het drinken van 'Pucinum' wijn toe, waarschijnlijk een Sloveense wijn van de Refošk druif.

Middeleeuwse roem

In de middeleeuwen beheerste de Christelijke Kerk de wijnproductie. De kwaliteit bleef hoog. In de zeventiende eeuw prees de bisschop van Novi Grad, de Rebula en de Muskat uit de Sloveense stad Koper: “In Koper maakt men goede en zeer gewilde Muskaten welke zij uitvoeren, en zij hebben smaak mild als die van Kreta”.

Ook Slovenië ontsnapte niet aan de druifluis die aan het eind van de negentiende eeuw de Europese wijngaarden teisterde. De helft van de wijngaarden werd verwoest. Veel wijnboeren gingen failliet en zochten ander werk of emigreerden naar de Verenigde Staten. Veel wijngaarden werden nooit meer gebruik genomen.

Joegoslavische Coöperatieven

Met het stichten van Joegoslavië tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam – op een paar uitzonderingen in Podravje na – de wijnbouw in handen van coöperatieven. De nadruk verschoof van kwaliteit naar volume.

Toen steeds meer goedkope wijn uit buurlanden  het land binnenkwamen, stelde de regering in 1967 een bedrijvenvereniging voor druiventeelt en wijnbouw in. Deze vereniging stelde deed kwaliteitscontroles en deelde goedkeuringszegels uit aan wijnen die aan de verenigingseisen voldeden. Zo bleef de kwaliteit redelijk op peil.

Snelle opmars en interessante kwaliteit

Na de Sloveense onafhankelijkheid in 1991 is de kwaliteit snel verbeterd. De meeste wijngaarden kwamen weer in privé-bezit. Italiaanse wijnboeren staken de grens over en begonnen Sloveense wijnen te maken. Adviezen van Duitse en Oostenrijkse wijnexperts vonden gretig aftrek onder de leergierige Sloveense wijnmakers. Inmiddels brengt het land weer uitstekende wijnen voort. Helaas is de export nog beperkt. Dat maakt Sloveense wijnen voor de Nederlandse avontuurlijke wijndrinker een ontdekking.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.