Op welke temperatuur serveer je wijn?

Een witte wijn serveer je koud en een rode op kamertemperatuur. Maar net als alles in het leven, is het niet zo zwart/wit. De temperatuur van een wijn beïnvloed in hoeverre een wijn echt tot zijn recht komt. En niet elke wijn is hetzelfde. Op het spectrum ‘koud’ - ‘warm’ zul je de ideale temperatuur voor die ene wijn moeten vinden. Maar wat is de ideale temperatuur?

op welke temperatuur serveer je wijn

Te koud verdooft de aroma’s in een wijn, maar kan te prefereren zijn wanneer een wijn van slechte kwaliteit is (dan proef je hem minder goed). Waneer je een te koude wijn proeft ervaar je een strak mondgevoel, vooral de frisse zuren manifesteren zich, het fruit verdwijnt naar de achtergrond en de wijn komt ‘licht’, bijna dun over.

Mousserende wijnen en dessertwijnen

Een goed gekoelde wijn, tussen 6-8˚C, brengt de zuren van een wijn op een levendige manier naar voren. Vooral voor zoete wijnen en mousserende wijnen is dit een mooie temperatuur om de balans te behouden. Bij te hoge temperaturen overheerst het zoete in zoete wijnen waardoor een wijn plakkerig aan voelt; bubbels worden minder enthousiast, eigenlijk een beetje laf. Mocht je een hele bijzondere mousserende wijn hebben, tel er dan een paar graden bij op. De complexe aroma’s en smaken zullen zich meer profileren.

Witte wijnen

Lichte, stille wijnen waarvan hun sappige zuren karakteristiek zijn, doen het goed tussen 8-14˚C. Wanneer de wijn niet alleen op het fruit gemaakt is, maar door bijvoorbeeld houtrijping of rijping voller van smaak en gevoel is, neig dan meer naar 12-14˚C om het flintje complexiteit en body de ruimte te geven.

De ijskast is dus eigenlijk te koud!

Zoals je zult begrijpen is de koelkast met vaak een temperatuur van ongeveer 3-6˚C eigenlijk te koud voor zowel mousserende, zoete als witte wijnen. Gelukkig warmt een fles in de huiskamer snel op, en zeker als ie eenmaal is ingeschonken. Op een proeverij kun je de witte wijnen een kwartier voor serveren uit de ijskast halen om hem op de juiste temperatuur te schenken.

Rode wijnen

Voor rode wijnen, die vrij zacht en licht van karakter zijn, is 12-17˚C prima. Hoe lichter de wijn, hoe koeler; hoe fruitiger, hoe warmer. Een wijn voor het serveren een half uurtje koelen in de koelkast is voldoende.

Krachtige rode wijnen hebben veel smaak, aroma’s en soms ook een hoger alcohol percentage. Kamertemperatuur, tussen 17-19˚C is perfect. Let op: de term 'kamertemperatuur' is al een eeuw geleden uitgevonden, toen onze huiskamers nog niet zo warm werden gestookt als tegenwoordig!

De balans wordt gedeeld door frisse tonen, het palet aan aroma’s en smaken en een vol mondgevoel. Lagere temperaturen verharden de tannines. Maar te hoge temperaturen kunnen een wijn log en zwaar maken. Bovendien zal de alcohol in wijnen met een hoog percentage zich op een onaangename, ‘warme’ manier openbaren.

Om een glas wijn gedurende het drinken op dezelfde, perfecte temperatuur te houden is redelijk ambitieus. Maar nog altijd kun je een wijn beter iets te koel serveren dan te warm. Het glas in de handen opwarmen zorgt namelijk altijd voor een paar graadjes meer.

Bekijk hier alle tips voor het zelf organiseren van een wijnproeverij >>

Deze wijnen zijn vandaag in de aanbieding

Villa Nota Traminac

servie Villa Nota Traminac 2016

Zeer kruidige, droge Traminer. Het type witte wijn dat geweldig combineert met Chinese gerechten en Indiase curries. Lees verder >>

10,-    7,95      bestellen Winkelwagen

libanon Ksara Sunset 2018

De meest geschonken rosé van Libanon. Stevig, kruidig droog en dorstlessend. Frambozen, aalbessen en roze grapefruit. Lees verder >>

11,-    9,95      bestellen Winkelwagen

© AndereWijn 2008 - 2020 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.