Een thema kiezen voor een wijnproeverij

Het proeven van wijn is natuurlijk gezellig en interessant. Je kunt 8 tot 12 wijnen willekeurig op tafel zetten, proeven, notities maken en erover praten. Je kunt je proefvaardigheden oefenen, het vocabulaire van aroma’s en smaken ontwikkelen of gewoon bepalen of je een wijn lekker vindt of niet. Maar om een wijn, regio of druif echt te doorgronden om het op den duur ook meer te kunnen waarderen, is wijnproeven binnen een bepaald thema aan te raden. En dat thema kun je geheel zelf invullen. Hieronder doen we een paar suggesties voor een thema van een wijnproeverij.

thema's voor een wijnproeverij tips

Druif

De focus is gericht op één druivenras waardoor je de uniciteit van het druifje leert kennen. Zet verschillende prijsklassen, leeftijden of vinificatiemethoden naast elkaar om inzicht te krijgen in de wereld van deze druif.

Regio

Tijdens een proeverij met als thema ‘regio’, proef je alleen de wijnen die typisch zijn voor deze regio. Wil je dieper op een regio ingaan om het specifieke terroir in de wijn te herkennen, verdeel de regio in subregio’s, bijvoorbeeld 'Bordeaux Linkeroever' en 'Bordeaux Rechteroever'. Of kies ervoor om tijdens één proeverij alleen de rode wijnen uit een regio te doen, dan bewaar je de witte voor de volgende keer.

Wijnen binnen een bepaalde smaakstijl

Je kunt wijnen indelen in bepaalde stijlen van smaak, zoals ‘fris wit’, ‘rosé’, ‘krachtig rood’ of ‘aromatisch en kruidig’ en het thema daar aan wijden. Wat maakt een wijn krachtig of wat geeft een wijn finesse? Ook het niveau van restsuiker is een interessant onderwerp, waarbij je op zoek gaat naar de verschillen; hoe komt deze wijn aan zijn restsuikers en wat doet dat met de wijn? Vergelijk eens een Eiswein met een Sauternes. Bubbels zijn ook een dankbaar  en vooral feestelijk thema. Een proeverij met alleen Champagnes is natuurlijk een enorme traktatie. Bovendien ook redelijk prijzig. Dus kies voor een variëteit aan bubbels, van Prosecco tot Champagne om de verschillen en overeenkomsten te leren kennen.

Oude stijl versus nieuwe stijl

Of, 'Oude Wereld' naast 'Nieuwe Wereld'. Vergelijk een Bordeaux-blend uit Californië met een klassieke Bordeaux. Of een Sauvigon Blanc uit Nieuw-Zeeland met een Sancerre uit de Loire. Kijk naar de verschillen in terroir of vinificatiemethoden die van invloed zijn op de wijn.

Koel klimaat versus warm klimaat

Ga eens op zoek naar wijnen uit een koel klimaat. Dat kunnen wijnen zijn die net tegen de grens van de 50ste breedtegraad aan zitten of wijnen van wijngaarden die heel hoog liggen. Vergelijk deze wijnen met soortgelijke wijnen (druivenrassen, leeftijd) die uit warmere microklimaten komen.

Wijn en spijs

Hang eens de sommelier uit en proef combinaties van wijn en spijs om te zien hoe ze elkaar ondersteunen. Naast een bepaald gerechtje proef je verschillende passende wijnen om misschien wel tot prachtige minder klassieke combinaties te komen. Kaas, vleeswaren, maar ook chocola of oosterse gerechtjes kunnen aan de basis staan om wijnen voor een dergelijke proeverij te selecteren.

Biodynamie of biologisch

Om wijnen die volgens de biodynamie of biologisch zijn gemaakt, te begrijpen is het leuk om eens alleen maar biodynamische of biologische wijnen te proeven. Enige achtergrond informatie, hoe de wijn tot stand gekomen is, is dan wel interessant. Wat doen deze opvattingen over wijn maken met de wijn in het glas?

Beste wijnen van discountsupermarkten, onder €10,- of onder €5,-...

Wees eens prijsbewust en kijk welke wijn de beste optie is als je even in een financiële crisis zit.

Wijn en film

Geef je wijnvrienden die toevallig ook liefhebbers van films zijn, de opdracht om eerst naar films zoals Sideways, Bottleshock, Somm of The Red Obsession te kijken. En geef hen tijdens de proeverij de opdracht om de wijn aan de juiste film te koppelen.

Verticaal of horizontaal

Bij een verticale proeverij proef je één wijn van een bepaald wijnhuis uit verschillende jaren. Als je ook nog op de hoogte bent van de weersomstandigheden van die jaren, weet je ook waar de verschillen in de wijnen vandaan komen. Een horizontale proeverij is een proeverij met een wijn van verschillende producenten uit één jaar. Maak de schaal kleiner door producenten uit een bepaalde regio te kiezen.

Blindproeven

Verpak de flessen zodat de inhoud en het etiket onbekend blijft; alumiumfolie doet het prima bij gebrek aan wijnzakjes. En probeer dan aan de hand van de wijn een conclusie over de wijn te trekken. Zonder je te laten beïnvloeden door het etiket, kun je uitspraken doen over, niet noodzakelijk tot achter de komma, bijvoorbeeld het klimaat waar de wijn vandaan komt, hout of geen houtrijping, leeftijd, druivenras, land of voor de fanatici onder ons, het wijnhuis. Voor de beginners is het dan wel aardig om een aantal aanknopingspunten te geven, bijvoorbeeld druivenras(sen), land of regio.

Zolang er wijn is, is er altijde een leuk thema te vinden!

Terug naar tips voor het zelf organiseren van een wijnproeverij >>

Deze wijnen zijn vandaag in de aanbieding

Villa Nota Traminac

servie Villa Nota Traminac 2016

Zeer kruidige, droge Traminer. Het type witte wijn dat geweldig combineert met Chinese gerechten en Indiase curries. Lees verder >>

10,-    7,95      bestellen Winkelwagen

libanon Ksara Sunset 2018

De meest geschonken rosé van Libanon. Stevig, kruidig droog en dorstlessend. Frambozen, aalbessen en roze grapefruit. Lees verder >>

11,-    9,95      bestellen Winkelwagen

© AndereWijn 2008 - 2020 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.