Zelf een wijnproeverij organiseren - tips

Het zelf thuis organiseren van een wijnproeverij met vrienden of met je wijnproefclubje is populair. Hieronder geven we enkele tips om van zo'n avond een groot succes te maken. Want niet alleen het gezelschap telt, maar juist ook een goede voorbereiding.

tips voor zelf een wijnproeverij organiseren

Hoeveel flessen heb je nodig?

Het aantal flessen dat je nodig hebt hangt af van je budget, het aantal proevers en de ervaring die de proevers hebben. Voor wijnliefhebbers die nog niet zoveel proefervaring hebben, zijn zes tot acht wijnen een geschikt aantal. Meer ervaren proevers kunnen tot ongeveer twaalf flessen proeven. Op een wijnproeverij schenk je de glazen niet vol. Het gaat immers om het proeven en niet om het drinken. Je schenkt slechts een bodempje in. Van één fles van 75 cl. moet je circa 18 mensen kunnen laten proeven. Als je gasten de wijn doorslikken in plaats van uitspugen is het verstandig om zeker niet meer dan acht flessen te serveren.

Welke wijnen kies je?

Dat is altijd één van de leukste maar ook lastigste vragen. Het is leuk als de flessen die je kiest een zekere samenhang hebben. Dat doe je door een 'thema' te kiezen. Dat thema kan van alles zijn. Voor de hand liggend is om wijnen uit een bepaald land of een bepaalde streek te kiezen. Bijvoorbeeld acht verschillende Spaanse wijnen of drie flessen uit de Rhône en drie flessen uit Bordeaux. Op die manier kun je flessen onderling vergelijken en met elkaar op zoek gaan naar verschillen en overeenkomsten. Je kunt ook kiezen voor verschillende wijnen van dezelfde druif. Bijvoorbeeld zes verschillende wijnen van de Syrah druif of drie wijnen uit verschillende landen maar wel van dezelfde druif. Zoek je meer inspiratie? Dan vind je hier 11 tips voor thema's voor een wijnproeverij >>

Sommige proefclubjes spreken af dat iedereen een of meerdere flessen meeneemt. Dat kan rond een thema zijn, of volstrekt willekeurig. Het is wel verstandig de flessen eerst te keuren. Ongeveer 2 tot 3 op de honderd flessen heeft namelijk een 'fout', zoals 'kurk'. Hier lees je wat de meest voorkomende fouten in wijn zijn en hoe je die kunt herkennen >>

Hoe bepaal je de volgorde?

Het is belangrijk om een goede volgorgde te bepalen voor het inschenken van de wijnen op je wijnproeverij. In principe werk je van wit naar rosé, naar rood en dan naar zoet. Een verkeerde volgorde kan tot teleurstellingen leiden omdat wijnen dan niet tot hun recht komen. Hier vind je praktische tips voor het bepalen van de volgorde waarin je wijnen inschenkt op een wijnproeverij >>

Je kunt de wijnen één voor één inschenken of ze in 'flights' serveren. In het laatste geval schenk je verschillende wijnen die bij elkaar horen tegelijk in. Bijvoorbeeld een flight van drie witte wijnen, een flight van drie rode of een flight van twee zoete wijnen. Je gasten kunnen de verschillende wijnen dan beter vergelijken maar dat heeft alleen zin als de wijnen ook echt iets met elkaar te maken hebben. Als je voor flights kiest, let er dan op dat je voldoende glazen hebt.

Decanteren of Karafferen?

De meeste wijnen kun je inschenken zonder dat je ze eerst hoeft te decanteren of te karafferen. Maar er zijn uitzonderingen. Zeer oude rode wijnen, of ongefilterde wijnen kun je vaak beter decanteren om te voorkomen dat er sediment in je glas komt. Wijnen die nog niet helemaal op dronk zijn kun je beter karafferen om ze zuurstof te geven. Hier leggen we uit wanneer en waarom je een wijn moet decanteren of karafferen >>

Zorg dat je elke wijn op de juiste temperatuur serveert

De temperatuur van de wijn heeft een enorme invloed op de smaak van de wijn. Wijnen die te koud worden geserveerd komen strak en dun over. Te warme wijnen worden onaangenaam log. Let er daarop goed op dat je verschillende soorten wijn op de juiste temperatuur serveert. Hier kun je lezen op welke temperatuur je verschillende soorten wijn moet serveren >>

Proef je blind of niet?

blind wijn proeven Je kunt er voor kiezen om al je wijnen - of enkele - blind te laten proeven. Je gasten weten dan niet welke wijn er in hun glas zit. Je kunt de fles in aluminiumfolie wikkelen maar er zijn ook hoesjes die speciaal voor blindproeven zijn gemaakt (zie foto). Je gasten kunnen dan - beargumenteerd - raden welk type wijn (land, druiven, jaartal) ze proeven. Bedenk wel dat blindproeven - zelfs voor doorgewinterde fijnproevers - erg moeilijk is. De kans dat wijnen goed geraden worden is daarom klein. Je kunt het wat makkelijker (en leuker) maken door hints te geven of door vooraf drie of vier mogelijke antwoorden te geven (multiple choice).

Waar heb je het over?

Voor wie nog nooit een wijnproeverij heeft georganiseerd: er zijn geen strikte regels. Het gaat om de gezelligheid en om iets over je wijn of over je eigen smaak te leren. Over het algemeen bespreek je wijn-voor-wijn met elkaar: Wat ruik je? wat proef je? wat denk je van de kwaliteit en vind je de wijn lekker? Het gaat er niet om of je 'gelijk' hebt, het gaat er vooral om onder woorden te brengen wat je vind en waarom. Als de groep wat groter is, dan kun je een 'regisseur' kiezen die het gesprek stuurt zodat iedereen in ongeveer gelijke mate aan bod komt.

Heel handig is om een proefformulier te gebruiken. Iedereen vult eerst per fles dat formulier in, waarmee je een goede basis hebt om de wijn vervolgens met elkaar te bespreken. Je vindt hier een proefformulier om te downloaden >> Maar ja, dan heb je dat formulier keurig voor je liggen, pen in de aanslag, maar weet je niet wat voor dingen je nu zou kunnen noteren. Voor dat geval kun je hier een leidraad voor je proefnotities downloaden.

Serveer je iets te eten?

Om goed te proeven zijn hapjes niet nodig. Je kunt je beperken tot water en eventueel wat stokbrood. Eten is niet nodig om tussen twee wijnen te 'neutraliseren'. De volgende wijn 'neutraliseert' over het algemeen de vorige. Het is natuurlijk wel gezellig om een iets meer aangeklede proeverij te organiseren maar zorg dan wel dat je hapjes niet te overheersend zijn. Lichte kazen bij wit, een mooie ham bij het niet al te zware rood of een goede, pittige wordt bij zware rode wijnen gaan bijna altijd goed. Blauwschimmel kaas is dikwijls een heel fijne verrassing bij zoete wijn. Hier vind je uitgebreider tips voor hoe je hapjes bij wijnen kiest >>

Wat heb je nog meer nodig?

spuugbak voor een wijnproeverijZet altijd een karaf met water en waterglazen op tafel. Je zou het niet zeggen, maar van wijnproeven kun je dorstig worden. En water is bovendien fijn om tussen twee wijnen mee te spoelen. Verder is het aan te raden 'spittoons' op tafel te zetten waarin je gasten de wijn kunnen uitspugen (zie foto). Je kunt ook voor kleine emmertjes of vazen kiezen, maar leg dan een stukje keukenpapier onderin om spatten te voorkomen.

Veel plezier met je wijnproeverij gewenst!

Mocht je liever een proeverij organiseren met een professionele vinoloog die alles in goede banen leidt en het een en ander over de wijnen verteld, dan kunnen we dat voor je verzorgen. Hier vind je meer informatie over het bestellen van een wijnproeverij bij AndereWijn>>

Deze wijnen zijn vandaag in de aanbieding

Landauer Gemischter Satz

oostenrijk Landauer Gemischter Satz 2016

Gemischter Satz. Dat is een wijngaard waarin verschillende druivenrassen kriskras door elkaar staan aangeplant. Oeroud en toch een nieuwe trend. Lees verder >>

10,50    8,95      bestellen Winkelwagen

servie Monarh Cuvée 2014

Uitgebalanceerde cuvée van Cabernet, Melot en de lokale Vranac. Pruimen, frisse kersen en een lik tannine in de afdronk. Voor bij de maaltijd. Lees verder >>

11,-    8,95      bestellen Winkelwagen

© AndereWijn 2008 - 2018 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.