Wijnproeverij - hoe bepaal je de volgorde?

En dan is het zo ver! Je hebt een aantal medewijnliefhebbers uitgenodigd om wijnen te proeven. Iedereen komt blij binnen met een fles, wit gekoeld en rood op kamertemperatuur, al dan niet passend binnen een bepaald thema, neemt plaats aan tafel achter een rijtje glazen en een proefformuliertje. Vol verwachting zijn alle ogen op jou als host gericht, want welke fles trek jij als eerste open?

hoe bepaal je de volgorde om wijnen te schenken

Het is inderdaad van belang om een bepaalde volgorde te hanteren. Bedenk maar eens dat je in een knalgroene appel bijt en daarna in een zacht chocoladetaartje hapt. Niet zo erg, toch? Maar doe het eens andersom! Het frisse appeltje komt, na het zoete en volle van de chocola, keihard en zuur op je smaakpapillen over. Ze zullen protesteren! Of eet eens een stevige salami met veel look en pepertjes; hoe smaakt een jong plakje geitenkaas hierna? Precies, je smaakpapillen worden danig beïnvloed door hetgeen waarmee ze geconfronteerd worden. Dus om wijnen optimaal te kunnen proeven, bouw je de intensiteit op.

1. Mousserende wijnen doen het altijd goed om mee te beginnen. De koele bubbels neutraliseren de smaak in de mond. Vaak doet een mousserende wijn het ook goed als intermezzo tijdens een diner om de smaakpapillen weer even op scherp te zetten.

2. Ga dan verder met frisse lichte witte wijnen, bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc, Portugese Arinto, Duitse Silvaner of een Sardijnse Vermentino.

3. Door hierna krachtige witte wijnen te serveren, een houtgerijpte witte Chardonnay of een rijke Mauzac uit Gaillac, bouw je de intensiteit en het mondgevoel op. Vaak vallen deze wijnen onder de noemer rijp en vol.

4. Rosé is mooie overgang van de witte naar de rode wijnen. En ook voor rosé geldt dat je het opbouwt. Je hebt immers lichte, eenvoudie rosé, maar ook rijkere krachtige varianten, bijvoorbeeld uit de Franse Provence.

5. Hoewel vervolgens de zachte lichte rode wijnen op het programma staan, kan het eerste slokje even wennen zijn. Je smaakpapillen moeten zich instellen op het drogende effect van de tannine. Het tweede slokje zal minder astringent aanvoelen. In de categorie ‘licht rood’ vallen bijvoorbeeld de Pinot Noirs, Gamays en rode Jura wijnen.

6. Na de lichte rode komen de rode krachtpatsers op tafel; tannineuze, alcoholische en krachtige rode wijnen. Denk aan een donkere Primitivo uit Apulië, Mavruds uit Bulgarije, Malbec uit Cahors of Shiraz uit Australië. Om nog even terug te komen op tannine. Die bouwt zich op. Dus het kan zomaar zijn dat je naar mate je veel tannineuze wijnen drinkt, je dit steeds minder merkt in het mondgevoel. Bovendien worden veel van dergelijke wijnen gemaakt om erbij te eten, zodat de wijn wat ‘zachter’ wordt. Hoewel dit het smaakpalet kan beïnvloeden, kun je overwegen om bij deze selectie wijnen een hapje te serveren, bijvoorbeeld een pittige worst, rilette de canard of een stukje rosbief.

7. Het ruige geweld van stevig rood blus je met rijke zoete wijnen. Deze wijnen, een Duitsen of Oostenrijkse Beerenauslese, Tokaji Aszu of Port, hebben een hogere viscositeit en geven daardoor een vol en filmend mondgevoel. Daarbij is de intensiteit van de aroma’s en smaakkarakteristieken ook vrij hoog. Een mooie afsluiting dus. Bovendien zijn zoete wijnen heel mooi te combineren met een kaasplank. Zet die op tafel zodra de zoete flessen open gaan en je hebt een lekkere, en heel gezellige afsluiting van je wijnproeverij.

Het bepalen van de juiste volgorde lijkt heel simpel, maar de realiteit is soms weerbarstiger. Wanneer je niet van het etiket van onbekende en oude wijnen, kunt afleiden in welke categorie een wijn het beste past, zal je eerst moeten voorproeven. Het heeft nog meer voordelen om de wijnen voor te proeven. Niet alleen kun je de volgorde het best bepalen, maar je kunt meteen beoordelen of een wijn beter tot uiting komt door te decanteren of karafferen. Water kan overigens gedurende de hele proeverij genuttigd worden.

Terug naar tips voor het zelf organiseren van een wijnproeverij >>

Deze wijnen zijn vandaag in de aanbieding

Villa Nota Traminac

servie Villa Nota Traminac 2016

Zeer kruidige, droge Traminer. Het type witte wijn dat geweldig combineert met Chinese gerechten en Indiase curries. Lees verder >>

10,-    7,95      bestellen Winkelwagen

libanon Ksara Sunset 2018

De meest geschonken rosé van Libanon. Stevig, kruidig droog en dorstlessend. Frambozen, aalbessen en roze grapefruit. Lees verder >>

11,-    9,95      bestellen Winkelwagen

© AndereWijn 2008 - 2020 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.