Mád Hárslevelu

Tokaj

druivensoorten Hárslevelű

Bekijk deze wijn >>

13,-

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Bijzondere, goede en bijzonder goede wijnen

beoordeling

Eens wat anders dan supermarkt wijnen of de gangbare wijnen van de grote huizen?
AndereWijn biedt interessante en avontuurlijke alternatieven.
Wijnen worden op en volgens afspraak bezorgd in stevige dozen met een boekje met per wijn achtergrond, duiding en tips.

Koen

Mijn aanrader: Rosé de Purcari


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Tokaj

De oeroude wijnregio Tokaj ligt aan de voet van de bergen, in het dal van twee rivieren en in het uiterste Oosten van Hongarije. Na een zonnige zomer volgt een lange herfst met mist in de ochtend. De druiven kunnen er heel lang rijpen. De schil wordt poreus, het vocht verdampt en de druiven zo zoet als gewelde rozijnen. Je kunt bij ons twee wijnen uit Tokaj kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.

de beste tokaj wijn kopen

De oudste wijn appellatie ter wereld ligt niet in Frankrijk, maar hier in Oost-Hongarije. In de zeventiende eeuw doopte de Franse koning Louis XIV zijn favoriete zoete Tokaji wijn tot “Wijn der Koningen, Koning der Wijnen”. De Hongaarse Tokaj was in deze tijd de duurste wijn ter wereld.

De manier waarop de zoete Tokaj wordt gemaakt is uniek. Het sap van de 'edel gerotte' druiven wordt onder de druk van zijn eigen gewicht geperst. Meestal wordt het sap van de Furmint en de Hárslevelű gebruikt. De mierzoete 'eszencia' wordt opgevangen in kuipjes. De kuipjes (puttonyos in het Hongaars) worden toegevoegd aan vaten met half zoete wijn. Hoe meer puttonyos, hoe zoeter de wijn. Het maximum is 6 puttonyos. Maar de zoetste, en ook duurste Tokaj is de Eszencia. Pure edelzoete wijn die niet is vermengd.

De afgelopen jaren zijn droge witte wijnen uit Tokaj in opkomst. Droge Furmint is het populairst. Een andere trend is de Late Harvest Tokaji. Fris gemaakte edelzoete wijn van laat geoogste druiven. Toegankelijk en niet te zwaar. De in Tokaj toegestane druiven zijn allemaal wit: Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta, Kövérszőlő en Kabar.

© AndereWijn 2008 - 2019 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.