Quinta do Bom Dia Reserva

Port

druivensoorten Field Blend

Bekijk deze wijn >>

18,-

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is zaterdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Perfect!

beoordeling

Vlotte bestelling en levering

Antoine Auret

Mijn aanrader: Pago del Vicario Petit Verdot Rosado


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Port wijnen

oude port wijn kopen

Port dankt zijn naam niet aan de wijngaarden, maar aan de haven vanwaar hij al eeuwen over de hele wereld wordt geëxporteerd. Vooral de Britten zijn er dol op en hebben een aanzienlijke invloed gehad op de smaak. Port kan rood zijn, maar ook wit, meestal zoet, soms droog. Sinds kort is er zelfs roze Port op de markt.

Port wordt gemaakt door druiven in grote bakken te doen van een meter diep. Arm in arm lopen de druivenpersers door de bak om de schillen en pitten goed met het sap te mengen, zodat het veel kleur krijgt. De gisting wordt voortijdig gestopt door alcohol toe te voegen. De alcohol doodt de gisten terwijl nog lang niet alle suikers zijn omgezet in alcohol. Daarom smaakt Port zoet.

De 'Port-druiven' groeien op bodems van leisteen. Een groot aantal mag gebruikt worden. En dat gebeurt ook. Vaak groeien ze nog dwars door elkaar in de wijngaard. De belangrijkste zijn: Bastardo, Tinta Barroca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinto Cão, Touriga Nacional, Touriga Franca en Sousão voor rode Port. Witte Port wordt onder andere gemaakt van Verdelho, Esgana Cão, Folgasão, Rabigato, Viosinho en Malvasia Fina.

Ruby en Tawny Port

Er zijn twee verschillende stijlen Port. Ruby Port is felrood van kleur en zeer fruitig. Hij wordt jong gedronken en mag vanaf drie jaar nadat hij gemaakt is, worden verkocht. Een Tawny Port heeft een 'getaande', oranje-rode kleur. Dat komt omdat hij langer in eikenhouten vaten heeft gelegen, en daardoor iets meer is geöxideerd. Tawny Port kan zeer oud worden. Normale Ruby's en Tawny's zijn blends van verschillende jaargangen.

Soorten Port

Er zijn nogal wat typen Port. Dat kan verwarrend zijn. We zetten ze hieronder op een rijtje.

Reserve/reserva
Dit is de een hogere kwaliteit ruby port. Voor de Reserva Port worden betere druiven gebruikt van betere hellingen en er wordt selectiever geplukt. Een proefpanel proeft de port. Als dit panel onder de indruk is mag de port Reserva worden genoemd.

Crushed Port
Heeft nog wat depot in de fles en daaraan dankt hij z'n naam. Het is een Ruby, van bovengemiddelde kwaliteit, gemaakt van meerdere jaargangen Port.

Vintage
Port één oogstjaar en uit de beste wijngaarden. Wordt alleen gemaakt in de beste wijnjaren. Top-Port kortom. Hij wordt al vroeg gebotteld, maar kan vele jaren rijpen. Op de fles kun je altijd het jaartal lezen. 'Handle with care', oude Vintage Ports zijn kostbaar en hebben lucht nodig om zich te tonen. Decanteren is aan te bevelen.

Late Bottled Vintage (LBV)
Een Port die niet uit een Vintage jaar komt, maar zich erg fraai bleek te ontwikkelen. Hij mag tot zes jaar na de oogst gebotteld worden.

Colheita
Colheita is Portugees voor 'Vintage'. Gemaakt van één jaargang en langer dan zeven jaar gerijpt. Als een oudere Tawny dus, maar dan uit één wijnjaar.

Quinta Port
Gemaakt van de druiven van één wijnhuis, kan op alle bovengenoemde typen van toepassing zijn.

© AndereWijn 2008 - 2020 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.