Wijn-spijs combinaties maken - 3 tips

Goede wijn-spijs combinaties maken is een kunst op zich. Er zijn wijn-spijs combinaties die zo perfect zijn dat ze zowel het gerecht als de wijn mooier doen uitkomen. Een geweldige smaaksensatie. Dat is precies waar sommeliers en topkoks naar streven. Je hoeft geen professional te zijn om de ideale combinatie tussen een gerecht en een wijn te vinden. Het is vooral een kwestie van uitproberen.

wijn-spijs combinaties maken

Als je van wijnproeven en lekker eten houdt, dan is het erg leuk om op zoek te gaan naar jouw ideale wijn-spijs combinaties. Zet bijvoorbeeld bij een bepaald gerecht verschillende wijnen naast elkaar en probeer uit welke het beste combineert. Andersom kan ook: trek een fles wijn open en zet er verschillende gerechtjes naast. Misschien zit de ideale combinatie er bij! We geven je drie tips die je daarbij houvast bieden:

1. ‘If it grows together, it goes together’

Het is een oude regel die elke sommelier kent. Want in veel gevallen klopt het. Wijnen uit een bepaalde streek combineren opvallend vaak goed met de typische gerechten uit die streek. Dat geldt vooral voor Europese wijnen.  De stevige Malbecs uit de Zuid-Franse Cahors combineren bijvoorbeeld uitstekend met de vettige stoofpotten die ze daar maken. Italiaanse Chianti combineert goed met pizza’s en de frisse witte wijnen uit Spaans Galacië zijn heerlijk bij de visgerechten die hier geserveerd worden. Als je ‘regionaal denkt’ dan helpt je dit een heel eind op weg om een ideale wijn-spijs combinatie te vinden.

2. Zoek naar evenwicht

Een goede wijn-spijs combinatie is ‘in balans’. Een machtig gerecht van gegrild, vettig vlees vraagt bijvoorbeeld om een vollere rode wijn dan een licht gerechtje. Dat geldt voor zowel wit als rood. Een vlezige moot zeewolf in een romige saus vraagt om een heel andere – vollere en rijpere – witte wijn dan een lichte forel. Bedenk daarom hoe het gerecht in elkaar zit, welke ingrediënten het bevat en op welke ingrediënten je de wijn wilt afstemmen. Zoek de balans in de smaakintensiteit van de wijn en van het gerecht. Sta er tenslotte bij stil hoe het gerecht gemaakt is. Is het bijvoorbeeld een krokant gebakken vis? Daar past een knisperende witte wijn bij. Of is het een gestoomde vis? Daar past een zachtere, rondere witte wijn bij.

3. Stem specifieke smaken op elkaar af

Is het gerecht zuur, zoet, pittig of zout? Het antwoord op die vraag heeft consequenties voor de wijn die er het beste bij past. Over het algemeen geldt dat bij een gerecht met frisse zuren - bijvoorbeeld een salade met een azijndressing - een droge wijn met frisse zuren past. Zoete gerechten matchen het beste met wijnen die even zoet of nog iets zoeter zijn. Gerechten met bitters in de smaak combineren met wijnen die ook bitters hebben (zoals tannine), maar ook met wijnen die juist heel fruitig zijn. Zoute gerechten combineren vaak goed met wijnen met frisse zuren, mousserende wijnen of juist met zoete wijnen.

Via deze pagina kun je de beste wijn bij je gerecht vinden. Als je meer wilt lezen over het combineren van wijn met gerechten, dan raden we je het boek “What to drink with what you eat” van Andrew Dornenburg en Karen Page aan. Wat ons betreft de ‘bijbel’ voor dit smakelijke onderwerp.

Deze wijnen zijn vandaag in de aanbieding

Telavi Marani Saperavi

georgie Telavi Marani Saperavi 2017

Onze rode instap-Georgiër. Droppig en kruidig met rood en zwart fruit van bessen en kersen. Moderne verrassing uit de Kaukasus. Lees verder >>

8,50    7,50      bestellen Winkelwagen

roemenie Iacob White 2017

Deze blend van Sauvignon Blanc en Fetească Albă stuift het glas uit. Bloesem, citrus, groene appel en iets kruidigs dat aan salmiak doet denken. Lees verder >>

11,50    9,95      bestellen Winkelwagen

© AndereWijn 2008 - 2018 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.