Wanneer moet je een wijn decanteren?

Vaak is het verstandig om een oude rode wijn te decanteren. Op die manier voorkom je dat je sediment dat zich in de loop van de jaren in de fles heeft opgehoopt in je glas schenkt. Voor jonge wijnen die nog niet helemaal op dronk zijn, kan het verstandig zijn ze te karafferen voordat je ze uitschenkt. Door zo'n jonge wijn met zuurstof in contact te laten komen, komt hij aangenamer over. Hieronder leggen we het decanteren en karafferen uit.

wanneer moet je een wijn decanterenEens tref je een fles aan, die waarschijnlijk al heel lang, onder een dikke laag stof ergens in je wijnkelder ligt en nu op dronk zou moeten zijn. Over de gehele lengte van de fles zie je een drapje liggen. Wees gerust, het is een onschuldig prutje dat niets teniet doet aan je wijn. Maar wanneer je de wijn in je glas schenkt wil je een heldere, fonkelende vloeistof. Geen ontsierende drapjes in het glas of dingetjes in je mond. Dit is het moment om de decanteerkaraf erbij te pakken.

Sediment in de fles valt niet onder ‘fout in de wijn’. Evenmin heeft de wijnmaker geblunderd tijdens het klaren en filteren. Dit bezinksel is een natuurlijk product dat ontstaat tijdens het ouderingsproces van een wijn, met name in rode wijnen.

Wat rode wijnen onderscheidt van witte wijnen is de hoeveelheid polyfenolen. Polyfenolen is de verzamelnaam van de kleurstoffen (anthocyanen) en tannines in een wijn. Gedurende de rijping van een wijn reageren de moleculen van de kleurstoffen en tannines op elkaar; ze gaan een verbinding met elkaar aan. Door dit proces van polymerisatie worden de moleculen groter, stabieler en slaan uiteindelijk neer in de fles. Een onschuldig drapje dus.

Om het bezinksel van de wijn te scheiden, schenk je de wijn voor het serveren, heel voorzichtig over in een decanteerkaraf. Dit zijn over het algemeen hoge, smalle karaffen. Dat schenken doe je bij voorkeur tegen het licht zodat je het bezinksel in de gaten kan houden. Je kan de hals van de karaf bijvoorbeeld boven een kaars houden. Zodra het prutje de hals nadert, ben je klaar.

Wanneer moet je een wijn karafferen?

wanneer moet je een wijn karafferenKarafferen dient een ander doel. Het voorziet met name jonge wijn van zuurstof. Dat is vooral aan te raden voor jonge rode wijnen die eigenlijk nog niet helemaal op dronk zijn. Een karaffeerkaraf is in tegenstelling tot een decanteerkaraf, breed zodat de wijn ongehinderd kan bewegen en met veel zuurstof in contact komt.

Door dit proces kan het eventuele vleugje reductie door sulfiet in de fles ontkomen en worden wijnen, zowel rood als wit, ‘geopend’. Het volledige gamma aan aroma’s komt vrij en de intensiteit van de wijn neemt toe. De aroma’s in een oude wijn zouden weleens te kwetsbaar kunnen zijn voor een flinke wals. Maar het is het proberen waard, maar dan wel eerst in een groot glas.

Deze wijnen zijn vandaag in de aanbieding

Monarh Cuvée

servie Monarh Cuvée 2014

Uitgebalanceerde cuvée van Cabernet, Melot en de lokale Vranac. Pruimen, frisse kersen en een lik tannine in de afdronk. Voor bij de maaltijd. Lees verder >>

10,-    7,50      bestellen Winkelwagen

griekenland Douloufakis Dafnios Vidiano 2018

De Vidiano druif. Doet zelfs bij doorgestudeerde wijnfreaks geen belletje rinkelen. Groeit op Kreta. Nog maar een handjevol wijnmakers perst er wijnen van. Lees verder >>

11,75    9,95      bestellen Winkelwagen

© AndereWijn 2008 - 2019 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.