In 2020 kreeg Ondrej Dubas een dochtertje. Wat doe je dan als wijnmakeră Je maakt een nieuwe wijn in haar naam. Dat moet dan natuurlijk wel een goede wijn worden. Ondrej koos voor mousserend van Riesling en Sauvignon Blanc. Drie weken schilcontact. Tweede gisting op de fles. Niet geklaard, ongefilterd en vrijwel geen sulfiet. Een puur-natuur-bubbel.
Geel en ietsje troebel. Wat gistcellen op de bodem. Ruikt en smaakt naar overrijpe, gekneusde goudreinet en peer. Droog, zacht en aangenaam. Hij is onder iets minder hoge druk gebotteld dan gebruikelijk is. Daardoor heeft 'ie een lichte mousse. Tonic bittertje. Gevaarlijk doordrinkbaar. Heel fijn voor zomerse dagen. Leuke meid, die Anna Dubas!
Harold Hamersma (NRC): 9-
Ach ja, je komt het wel vaker tegen. wijnmakers die hun nieuwe wijn vernoemen naar een familie. Als hommage aan een overleden overgrootvader. Ter ere van het de 65 verjaardag van hun moeder. Of in dit geval omdat er een baby'tje geboren werd in huize Dubas waar papa Andrej zou blij was met zijn dochtertje Anna dat hij zijn mousserende wijn haar naam gaf.
Moet een bruisend typje zijn. In een geel rompertje met een dessin van rijpe appel, perzik, peer en mandarijn. Puur, schoon, zuiver en ongerept als een pasgeborene. Goed voor een 9-. Als Anna zelf die score de rest van haar leven weet vast te houden, slaagt ze overal cum laude voor.
Roderick uit Lommel: 6
Ziet er in het glas interessant uit, ... maar qua smaaksensatie vind ik deze Anna iets te zurig, Anna tuimelt in de valkuil van de Petnats, Fanta zonder al te veel bubbels en veel vitamine C.
zaterdag 03 februari 2024Tineke uit Kortgene: 8
Heerlijke eerlijke aardse smaak. Een feest ,deze Anna. Fles om te delen met vrienden en voor je t weet,jammer genoeg, is deze leeg.Hmmm de smaak tintelt nog na in m'n mond.
zondag 08 augustus 2021
Krasna Hora is een klein familiebedrijf uit het Zuidoosten van Tsjechië, op een uur rijden van Wenen. De familie Vybíral maakt hier sinds de jaren zestig van de vorige eeuw al wijnen. Dat doen ze al lang op biodynamische wijze. Sinds enkele jaren maken ze ook natuurwijnen. Dat is niet altijd even makkelijk in dit relatief koele gebied, dat op dezelfde hoogte ligt als Bourgogne en de Elzas. Hun 'cool climate' wijnen kenmerken zich door hun finesse en zuiverheid. Ze zijn laag-alcoholisch en zeer verfijnd. Krasna Hora is heel succesvol, zo leveren ze de huiswijnen voor het restaurant van Yotam Ottolenghi in London. Lees verder over Krasna Hora >>
De Tsjechische wijnregio Moravië is goed voor het gros van de Tsjechische wijnen. Moravië light in het zuidoosten van Tsjechië, rondom de stad Brno, nabij het Oostenrijkse Weinviertel en de Slowaakse grens. De groene glooiende heuvels en af en toe steilheid bekleed met wijnstokken zijn verdeeld over vier subregio's, Znojmo, Mikulov, Velké Pavlovice en Slovácko. Door het hoger gelegen achterland in het noorden is het landklimaat net iets zachter. Lees verder over Moravië >>
De Sauvignon Blanc geeft herkenbare, frisse witte wijnen met een geur van groen fruit als kruisbessen of granny smith. Soms is die geur vermengd met vers gemaaid gras of brandnetel. Een andere keer met vlierbloesem, citroen of groene paprika. Maar altijd met verkwikkende zuren. Lees verder over de Sauvignon Blanc druif >>
| Land: | Tsjechië |
| Streek: | Moravië |
| Druif: | Riesling (80%) en Sauvignon Blanc |
| Wijnmaker: | Krasna Hora |
| Biologisch: | Biodynamisch gemaakte natuurwijn |
| Alcohol: | 12,5% Vol. |
| Drinktemperatuur: | 9° C |
| Op dronk: | 2022 - 2025 |
| Inhoud: | 750 ml. |
| Sluiting: | Kroonkurk |
Hoge Vivino-score:
3.8