Het Zuid-Georgische stadje Bolnisi is ooit gesticht door Duitse Schwwaben. Ze legden een wijnkelder aan en persten er in de negentiende eeuw hun Spätburgunder. Totdat ze door Stalin werden gedeporteerd.
Nu maakt de familie Eristavi natuurwijn van de Saperavi druif in dezelfde kelder. Die gaat ongefilterd en zonder toevoegingen de fles in. Hij komt er ook als een typische natuurwijn weer uit. Diep donkerrood met een dichte structuur. Fris fruit van kersen, zwarte bessen en bramen. Met opvallend aanwezige zuren. 'Een foutje?' vraagt de conventionele wijndrinker zich dan af. 'Puur natuur!' is het antwoord van de natuurwijn drinker. Een uur vantevoren karafferen! zouden wij daaraan toe willen voegen.
Eristavi Wines is het werk van Tamar Eristavi en haar man Georgi. Ze maken sinds enkele jaren natuurwijnen uit de wijngaarden rond het Zuid-Georgische stadje Bolnisi. Ze zijn sinds lange tijd de eerste professionele wijnmakers in deze oeroude wijnregio. Met Eristavi Wines willen ze het terroir van de regio weer tot leven brengen. Door in te zetten op de hoogste kwaliteit wijnen, gemaakt van biologische druiven en op de klassieke methode: in de qvevri. Lees verder over Eristavi Wines >>
De wijngaarden in Kartlië liggen op de vlaktes rond de hoofdstad Tbilisi. Hier komt zo'n 15% van de Georgische wijn vandaan. Het klimaat is mild, met droge en hete zomers. Er worden voornamelijk witte druiven voor mousserende wijnen verbouwd. De smaakstijl is opvallend Europees. De meest voorkomende druivenrassen zijn de Chinuri, Kisi, Tetri Budeshuri en de Goruli Mtsvane. Lees verder over Kartlië >>
Saperavi De Saperavi druif geeft krachtige rode wijnen, die vaak lang kunnen liggen. Zowel de schil als het vruchtvlees is rood van kleur en dat komt zelden voor. Droge wijnen van de Saperavi hebben een stevig en kruidig karakter met tonen van leer, laurier en veel rijp rood fruit. Lees verder over de Saperavi druif >>
| Land: | Georgië |
| Streek: | Kartlië |
| District: | Bolnisi |
| Druif: | Saperavi |
| Wijnmaker: | Eristavi Wines |
| Biologisch: | Biologisch gemaakte natuurwijn |
| Alcohol: | 14,0% Vol. |
| Drinktemperatuur: | 17° C |
| Op dronk: | 2018 - 2024 |
| Inhoud: | 750 ml. |
| Sluiting: | Kurk |
| Heerlijk bij lamsbout of geroosterd varkensvlees | |
DEZE WIJN ZIT NIET MEER IN ONS ASSORTIMENT