Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is zaterdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Zeer mooie wijnen

beoordeling

Heerlijk allemaal

Ruud Berlie

Mijn aanrader: Douloufakis Dafnios Vidiano


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van Eristavi Wines

Eristavi Wines is het werk van Tamar Eristavi en haar man Georgi. Ze maken sinds enkele jaren natuurwijnen uit de wijngaarden rond het Zuid-Georgische stadje Bolnisi. Ze zijn sinds lange tijd de eerste professionele wijnmakers in deze oeroude wijnregio. Met Eristavi Wines willen ze het terroir van de regio weer tot leven brengen. Door in te zetten op de hoogste kwaliteit wijnen, gemaakt van biologische druiven en op de klassieke methode: in de qvevri.

Eristavi Georgische wijn kopen

Eristavi is een bekende adellijke naam in Georgië. Een naam die terug gaat tot de elfde eeuw. Eeuwenlang zetelende de graven van Eristavi in Racha, in het noorden van GeorgiĆ«. Totdat ze door de communisten van hun landerijen werden verdreven. Naar Bolnisi, in de zuidelijke provincie Kartlië.

Bolnisi was een Zwabische nederzetting, gesticht door 95 Zuid-Duitse kolonistenfamilies in het begin van de negentiende eeuw. In 1941 werden ze op gezag van Stalin allemaal gedeporteerd, naar Siberiƫ en Kazachstan. Midden in de nacht, zonder waarschuwing vooraf. Ze mochten alleen meenemen wat ze konden dragen.

Hun huizen werden toegewezen aan Georgiërs, waaronder de verdreven familie Eristavi. Zo kwam het huis van de Zwabische wijnmaker uit Bolnisi, inclusief wijnkelder, in handen van de Eristavi's. Tegen wil en dank. De jongste telg uit de familie is gravin Tamar Eristavi. Ze is getrouwd met een ingenieur die al zijn hele leven een gepassioneerd wijnmaker is. Lange tijd was het 'slechts' een hobby. Hij perste zijn wijnen voor vrienden en familie.

Een paar jaar geleden heeft de familie een grote stap gezet. Georgi is nu professioneel wijnmaker. Met als doel om de oude wijnregio Bolnisi, met haar heel eigen terroir, opnieuw op de kaart te zetten. Onder de naam Eristavi, zodat ook deze beroemde familienaam opnieuw glans krijgt.

De Bolnisi regio was in de achttiende en negentiende eeuw een vooraanstaande Georgische wijnregio. Maar de communisten besloten dat wijn in de provincie Kachetië gemaakt moest worden. Ze rooiden veel wijngaarden bij Bolnisi en plantten die aan met aardappelen. Bolnisi raakte in de vergetelheid. Allen amateur wijnmakers waren nog actief, met wijnen voor eigen consumptie. Eristavi Wines is sinds lange tijd het eerste professionele wijnhuis in Bolnisi.

Natuurwijnen uit de qvevri

Eristavi Wines maakt natuurwijnen. Ze hebben zelf enkele kleine wijngaarden en pachten andere. Er wordt strikt biologisch gewerkt. Van Saperavi en Rkatsiteli druiven maakt Eristavi wijnen volgens de traditionele methode, in de qvevri. De wijnen uit Bolnisi worden later geoogst dan in de provincie Kachetië en zijn over het algemeen lichter, wat zachter en hebben een fijne zuurgraad.

De familie Eristavi zit boordevol plannen. Ze willen het oude Zwabische wijnhuis helemaal gaan restaureren. Er gaan wijngaarden aangekocht worden. En Georgi wil net als de toenmalige Zwabische wijnmaker Spätburgunder (Pinot Noir) druiven aanplanten. Daarmee wil hij eer doen aan de verdreven Zwaben en de eerste Georgische qvevri wijn van deze druif te maken. Wij kunnen niet wachten, maar genieten ondertussen van zijn Rkatsiteli en Saperavi.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.