Wijnmaker Misha Dolidze kiest er voor om zijn Saperavi in de qvevri te fermenteren maar daarna te laten rijpen in een roestvrij stalen tank. Want wijn van de Saperavi druif kan nogal zwaar en heftig zijn. Misha wil het fruit in de wijn behouden en er een heel drinkbare natuurwijn van maken. Dat is wel gelukt.
Deze wijn is diep donkerrood maar valt op door z'n levendige zuren. Blind geproefd herken je er misschien wel een Italiaanse Barbera in. Hij is droppig en heeft veel rijp fruit van zwarte bessen en donkerrode kersen. Komt niet alcoholisch over maar is wel een eetwijn.
Casreli is een kleine wijnboerderij uit Kachetië in het Oosten van Georgië. Casreli is een project van vijf bevriende artsen. Het leest als een spannend jongensboek. Ze kennen elkaar van hun studie medicijnen in Tbilisi. In 2014 gingen ze samen wijnmaken. In Kachetië is dat een hobby die door duizenden wordt bedreven. De mannen van Casreli waren serieuzer. Ze gingen investeren. Een jaar later plantten ze hun eigen wijngaard aan. En weer een jaar later wonnen ze gouden en zilveren medailles met hun wijnen op de International Qvevri Wine Competition. Lees verder over Casreli Wines >>
Meer dan 60% van de Georgische wijn wordt in de Georgische wijnregio Kachetië gemaakt. De wijngaarden liggen in valleien aan de oevers van de Alazani en de Iori rivier. In het uiterste Oosten van Georgië, aan de voet van de Kaukasus. De meeste wijnhuizen zijn relatief kleinschalig. Kachetische wijnen worden gemaakt onder de naam van de plaatsen waar ze oorspronkelijk vandaan komen zoals de Mukuzani, Kindzmarauli, Tsinandali, Napareuli en Khashmi. Lees verder over Kachetië >>
De Saperavi druif geeft krachtige rode wijnen, die vaak lang kunnen liggen. Zowel de schil als het vruchtvlees is rood van kleur en dat komt zelden voor. Droge wijnen van de Saperavi hebben een stevig en kruidig karakter met tonen van leer, laurier en veel rijp rood fruit. Lees verder over de Saperavi druif >>
Land: | Georgië |
Streek: | Kachetië |
Druif: | Saperavi |
Wijnmaker: | Casreli Wines |
Biologisch: | Biologisch gemaakte natuurwijn |
Alcohol: | 14,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 18° C |
Op dronk: | 2022 - 2028 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Mag wel iets stevigs bij, bijvoorbeeld gegrilde rib-eye met knoflook of een kruidige stoofpot |
Hoge Vivino-score:
3.8