Wijn van Casreli Wines
Casreli is een kleine wijnboerderij uit Kachetië in het Oosten van Georgië. Casreli is een project van vijf bevriende artsen. Het leest als een spannend jongensboek. Ze kennen elkaar van hun studie medicijnen in Tbilisi. In 2014 gingen ze samen wijnmaken. In Kachetië is dat een hobby die door duizenden wordt bedreven. De mannen van Casreli waren serieuzer. Ze gingen investeren. Een jaar later plantten ze hun eigen wijngaard aan. En weer een jaar later wonnen ze gouden en zilveren medailles met hun wijnen op de International Qvevri Wine Competition.
De vijf artsen achter Casreli zijn Gregory Khurtsidze, George Dzagnidze, Alexi Baidoshvili, Vazha Kasrelishvili en Mikheil Dolidze. Vooral de laatste is de drijvende kracht. Hij kan niet wachten om full time wijnmaker te worden. En dat betekent: veel lezen en veel leren van andere wijnmakers. Maar ook een nieuwe kelder. Die is inmiddels aangelegd, zodat de productie van slechts een paar duizend flessen per jaar in de toekomst kan worden opgeschroefd.
Casreli heeft momenteel acht hectare wijngaarden bij het dorpje Vachnadziani, midden in de 'wijnprovincie' Kachetië. Die hebben ze aangeplant met typisch Georgische rassen: Kisi, Rkatsiteli, Khikhvi, Mtsvivani Kachuri en Tetri Chitistvala. De Mtsvivani Kachuri is zeldzaam, de Tetri Chitistvala is obscuur. Voor zover we weten is Casreli de enige die er een wijn van perst.
De mannen van Casreli maken natuurwijnen volgens de traditionele Georgische methode. Ze werken biologisch in de wijngaard. Alle wijnen fermenteren en rijpen in qvevri's, ze gaan ongefilterd en zonder additieven de fles in. Ook in 2018 viel Casreli weer in de prijzen met hun 2017 oogst op International Qvevri Wine Competition. Inmiddels heeft de eerste export plaats gevonden: naar Nederland!