Koning Erekle II. Belangrijk Georgisch monarch uit de achttiende eeuw. Hij verenigde na drie eeuwen ruzie de provincies Kartlië en Kachetië. En hij hield van een goed glas wijn. Anders was dat verenigen natuurlijk ook nooit gelukt. Zijn favoriet was een blend van Rkatsiteli, Kisi, Mtsvane en Khikhvi druiven. Zo menen de mannen van Casreli te weten.
Oranje gloed en de zo typische geur van Georgische amber wijn. Ben je er wel eens geweest dan ben je met de ogen dicht meteen weer terug in Georgië. Gedroogde mango, bergamot en sinaasappelschil. Valt positief op door z'n frisse zuren. Walnoten en iets drogende tannines. 'Offered with love' staat er op het etiket. Erekle zou het vast gewaardeerd hebben.
Harold Hamersma (NRC): 8.5
Maar even wat geschiedschrijving: Koning Erekle II, Georgisch monarch uit de 18e eeuw. Na drie eeuwen bonje wist hij de ruzie tussen Kartlië en Kachetië te beslechten. Daar moest op gedronken worden, meende hij. En dat deed hij graag, want Erekle hield wel van een goed glas.
Naar verluidt (bron: de heren van Casreli) bestond zijn favoriete wijn uit een blend van deze druiven. Welaan, amfora pur sang. Orange wine voor gevorderden. Sinaasappel in bittere chocola. Verse walnoten. Pijnboompitten. Gedroogde goudrenet. Rauwe witlof. Wie het bitter en de tannines niet schuwt, voelt zich met Erekle de koning te rijk.
Casreli is een kleine wijnboerderij uit Kachetië in het Oosten van Georgië. Casreli is een project van vijf bevriende artsen. Het leest als een spannend jongensboek. Ze kennen elkaar van hun studie medicijnen in Tbilisi. In 2014 gingen ze samen wijnmaken. In Kachetië is dat een hobby die door duizenden wordt bedreven. De mannen van Casreli waren serieuzer. Ze gingen investeren. Een jaar later plantten ze hun eigen wijngaard aan. En weer een jaar later wonnen ze gouden en zilveren medailles met hun wijnen op de International Qvevri Wine Competition. Lees verder over Casreli Wines >>
Meer dan 60% van de Georgische wijn wordt in de Georgische wijnregio Kachetië gemaakt. De wijngaarden liggen in valleien aan de oevers van de Alazani en de Iori rivier. In het uiterste Oosten van Georgië, aan de voet van de Kaukasus. De meeste wijnhuizen zijn relatief kleinschalig. Kachetische wijnen worden gemaakt onder de naam van de plaatsen waar ze oorspronkelijk vandaan komen zoals de Mukuzani, Kindzmarauli, Tsinandali, Napareuli en Khashmi. Lees verder over Kachetië >>
De Rkatsiteli is een inheemse Georgische druif die droge witte wijnen geeft met een verkwikkende zuurgraad. Georgische wijnboeren oogsten hem daarom graag laat - pas half oktober - als hij wat meer suikers heeft ontwikkeld. Lees verder over de Rkatsiteli druif >>
Op de Westerse wijze geproduceerd zijn wijnen van de Georgische Kisi druif vaak licht en fris, met impressies van citrusvruchten en een harmonieuze, droge smaak. Op de traditionele Georgische wijze geproduceerd in amfora's heeft de wijn veel meer diepgang en verandert het aroma onherkenbaar. Lees verder over de Kisi druif >>
De Georgische Mtsvane druif geeft fruitige, strakke witte wijnen en wordt daarom ook wel de Riesling van de Kaukasus genoemd. Niet onbegrijpelijk, want net als de 'Koning van de Rijn en Donau' heeft de Mtsvane iets van perzik in de neus en is hij fris en fruitig. Lees verder over de Mtsvane druif >>
De Khikvi is een inheemse Georgische witte druif die waar droge en zoete kwaliteitswijnen van worden gemaakt. Ze hebben een goede, vrij krachtige structuur. Veel Khikvi druiven worden gemaakt om oranje wijnen van te maken, volgens de traditionele Georgische qvevri methode. Lees verder over de Khikhvi druif >>
Land: | Georgië |
Streek: | Kachetië |
Druif: | Rkatsiteli, Kisi, Mtsvane en Khikhvi |
Wijnmaker: | Casreli Wines |
Biologisch: | Biologisch gemaakte natuurwijn |
Alcohol: | 12,5% Vol. |
Drinktemperatuur: | 14° C |
Op dronk: | 2023 - 2030 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Nog
1 fles in voorraad
Hoge Vivino-score:
4.0