Oranje (of amber) wijn van de Ribolla. De druif waar in Friuli in de negentiende eeuw al oranje wijn van werd gemaakt. Deze is van Josko Gravner, persoonlijk verantwoordelijk voor de eenentwintigste eeuwse renaissance van de oranje wijnen uit Italië. Hij heeft inmiddels veel navolgers gekregen. Deze Ribolla van Gravner blijft het origineel en heeft onder liefhebbers inmiddels een ware cultstatus bereikt.
Verwacht geen fruitbom. Integendeel. In de neus herken je gekarameliseerde ui, honing, marmelade en specerijen. In de mond is ie droog, met veel notenbitters, levendige zuren en peper. Voor zover er fruit aanwezig is, is dat gedroogd, van perzik en abrikoos. Gravner zet er de wijnwereld mee op z'n kop.
Wil je echt kunnen meepraten over oranje wijnen? Dan moet je toch wel een wijn van Josko Gravner hebben geproefd. Deze Friuliaanse wijnmaker heeft zich ruim dertig jaar geleden bekeerd tot de biodynamie en de Georgische qvevri om wijn te maken zoals wijn bedoeld is. Zijn wijnen hebben hem een cultstatus opgeleverd. Lees verder over Josko Gravner >>
Friuli ligt in het uiterste Noordoosten van Italië, tegen de grens met Oostenrijk en Slovenië. De wijnmakers uit Friuli behoren tot de meest vooruitstrevende van Italië. Ze waren de eersten die maar één druif in de fles stopten. Zoals de Refosco of de Pignolo, druivensoorten die je nergens anders in Italië vindt. Lees verder over Friuli >>
Ribolla De Ribolla of voluit: Ribolla Gialla druif geeft witte wijnen met een pittige zuurgraad en een wat notige smaak. Ze zijn slank en fris en hebben een bescheiden, ingetogen geur. Lees verder over de Ribolla druif >>
| Land: | Italië |
| Appellation: | Venezia Giulia iGT |
| Streek: | Friuli |
| Druif: | Ribolla |
| Wijnmaker: | Josko Gravner |
| Biologisch: | Biologisch gemaakte natuurwijn |
| Alcohol: | 14,0% Vol. |
| Drinktemperatuur: | 14° C |
| Op dronk: | 2017 - 2030 |
| Inhoud: | 750 ml. |
| Sluiting: | Kurk |
DEZE WIJN ZIT NIET MEER IN ONS ASSORTIMENT