Mogen we even voorstellen? Dit is Herr Gewürtz. We ontmoetten hem in een Tsjechische wijngaard. Een principieel typ. Wilde niet bespoten worden. Dulde geen enkele toevoeging toen er sprake van vergisten was. Eiste dat ook z'n schilletjes mee mochten doen en vertikte gefilterd te worden.
Herr Gewürtz is zuiver op de graat al oogt 'ie wat troebel. Draagt een geurtje van rozen en boterbloempjes. Vertelt graag over appelmoes en reine claude. Weet alles van mineraliteit en verse kruiden. En altijd een opgeruimd karakter, die Herr Gewürtz. Principieel maar niet verzuurd.
Harold Hamersma (NRC): 9-
Krásná Hora: de mooie heuvels. Op zich al fijn. Nog mooier in ons geval: als ze ook gebruikt worden om wijngaarden op aan te planten om mooie wijnen mee te maken. Enfin, dat doet de familie Vybíral daar al sinds de jaren zestig. Biodynamisch overigens. Da's dus ook mooi meegenomen. De liefhebbers van gewürztraminer kunnen dankzij hen eens een onalledaagse schenken. Niet dat deze niet smaakt naar alles wat je van die druif kunt verwachten - rozen-rozenbottel-roze grapefruit-roze peper-sinaasappelschilletjes-appelmoeszuren - maar wie heeft 'm ooit uit Moravië, de wijnprovincie van Tsjechië gedronken? Extra aanrader: van een lichtvoetigheid en droogheid die je ook maar zelden treft.
Roderick uit Lommel: 7
Fris, wegdrinker, maar geen uitgesproken profiel, voor een quasi-zomerse dag.
zaterdag 03 februari 2024Nick uit Amsterdam: 8
Rozen, honing en sinaasappel in de neus, bijna muskaatachtig.
In de mond: peer,appel, perzik en bloemen, beetje sinaasappelschil. Mooie zuren! Wel een korte afdronk. Toch heel bijzonder.
Rob uit Voorburg: 9
Erg lekker deze Herr Gewürz! Een beetje rauw, fris, wat zurig en oranje fruit.
woensdag 29 april 2020Krasna Hora is een klein familiebedrijf uit het Zuidoosten van Tsjechië, op een uur rijden van Wenen. De familie Vybíral maakt hier sinds de jaren zestig van de vorige eeuw al wijnen. Dat doen ze al lang op biodynamische wijze. Sinds enkele jaren maken ze ook natuurwijnen. Dat is niet altijd even makkelijk in dit relatief koele gebied, dat op dezelfde hoogte ligt als Bourgogne en de Elzas. Hun 'cool climate' wijnen kenmerken zich door hun finesse en zuiverheid. Ze zijn laag-alcoholisch en zeer verfijnd. Krasna Hora is heel succesvol, zo leveren ze de huiswijnen voor het restaurant van Yotam Ottolenghi in London. Lees verder over Krasna Hora >>
De Tsjechische wijnregio Moravië is goed voor het gros van de Tsjechische wijnen. Moravië light in het zuidoosten van Tsjechië, rondom de stad Brno, nabij het Oostenrijkse Weinviertel en de Slowaakse grens. De groene glooiende heuvels en af en toe steilheid bekleed met wijnstokken zijn verdeeld over vier subregio's, Znojmo, Mikulov, Velké Pavlovice en Slovácko. Door het hoger gelegen achterland in het noorden is het landklimaat net iets zachter. Lees verder over Moravië >>
Je herkent hem op een kilometer afstand, de Gewürztraminer. Het is de kruidigste variant uit de Traminer familie. Goudgeel en met een bijna bombastisch aroma van lychees, rozen, tropisch fruit en soms een snufje zwarte peper. Leer de bovenstaande zinnen uit je hoofd en je kan hem blind herkennen. Lees verder over de Gewürztraminer druif >>
Land: | Tsjechië |
Streek: | Moravië |
Druif: | Gewürztraminer |
Wijnmaker: | Krasna Hora |
Biologisch: | Biodynamisch gemaakte natuurwijn |
Alcohol: | 12,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 11° C |
Op dronk: | 2023 - 2026 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Herr Gewürz is uitstekend gezelschap bij de borrel, maar hij is ook dol op foie gras, niet al te zware Aziatische gerechten, gerookte kaasjes en ham |