De Rebula in West-Slovenië de belangrijkste druif voor witte wijnen. Iets over de Italiaanse grens heet hij Ribolla. De wijnmakers uit de streek maken er witte en oranje wijnen van. Deze witte is van de plaatselijke coöperatie uit de regio Brda. Die perst prima wijn met een aantrekkelijke prijs-kwaliteit verhouding.
Hun Rebula is best stevig. Hij heeft aantrekkelijk fruit van gele pruimen, rijpe gele appel en abrikoos. Ietsje bloemig. Het nootmuskaatbittertje in de afdronk is typerend voor de Rebula.
Primorje betekent 'bij de zee'. Dit Sloveense wijngebied ligt in het Westen van het land tegen de Italiaanse grens en is verdeeld in vier sub-regio's: Brda, Vipava, Kras, and Koper. Voor de zonnige wijngaarden zijn de matigende invloed van de Adriatische zee, de mineraalrijke gronden en de burja van groot belang. De burja is de krachtige, koele Noordoosten wind, die in de lente en in de herfst door de wijnranken blaast. Hij houdt de grond droog, waardoor alleen de sterkste planten gedijen. Lees verder over Primorje >>
De Ribolla of voluit: Ribolla Gialla druif geeft witte wijnen met een pittige zuurgraad en een wat notige smaak. Ze zijn slank en fris en hebben een bescheiden, ingetogen geur. Lees verder over de Ribolla druif >>
Land: | Slovenië |
Streek: | Primorje |
District: | Brda |
Druif: | Rebula (Ribolla) |
Wijnmaker: | Klet Brda |
Alcohol: | 13,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 10° C |
Op dronk: | 2024 - 2027 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Schroefdop |