Eger werd in 1592 belegerd door een overmacht aan Turkse soldaten. Hongaarse soldaten dronken zich moed in met rode wijn. Lallend stonden zij op de stadsmuren, hun baarden druipend van de rode wijn. Onder de Turken werd het gerucht verspreid dat de Hongaren stierenbloed dronken wat ze onoverwinnelijk zou maken. Geïntimideerd kozen ze het hazenpad.
Sindsdien is het Hongaarse Stierenbloed een begrip in de wijnwereld. Deze van St. Andrea is één van de beste in zijn soort. Hij ruikt en smaakt naar uitbundig bessenfruit. Hij is kruidig, rijp en heeft opwekkend frisse zuren. Stierenbloed met pit en elegantie.
Harold Hamersma (NRC): 9
Áldás Egri Bikavér van het biodynamische wijnhuis St. Andrea. Wijnmaker György Lörincz had zich één doel gesteld: de volledige rehabilitatie van dit zogeheten 'stierenbloed' als kwaliteitswijn. Een hele klus, want deze soort was terug te vinden in de onderste krochten van de wijnwereld. Sap van langdurig gebruikte pantykousjes, wit uitgeslagen kersenbonbons van de benzinepomp en kalknagels. 'Vermijden', luidde jarenlang het devies. Maar de wijnmaker van het jaar 2009 heeft stierenbloed een kwaliteitsinfuus gegeven. Zijn blend verschilt per jaar, maar een kwaliteits-Egri Bikavér bestaat uit minstens vijf druivensoorten. In 2015 is deze zacht en stevig tegelijk. Blauwe bessen, bramen en frisser en sappiger dan de 2013 die ik voor het laatst proefde. Veel peper, spicy nootmuskaat en vooral prachtige zuren die aanmoedigen tot doordrinken. Prachtwijn. Voorproeven kan in de St. Andrea Wine & Gourmet Bar in Budapest, met topchef Ádám Barna achter de kachel, volgens Gault&- Millau dé ontdekking van het jaar 2016.
Perswijn Proefpanel: Zeer goed/Uitstekend
Rijp bosfruit, aardbei, bramen, pruimen, frisheid, zuren, tannine, lekker.
Camille uit Holten: 10
Bloedwijn. Briljant verhaal, een Turks leger dat op de loop gaat voor Hongaren met bloed doorlopen baarden, wat wijn blijkt te zijn. Ik ben niet eerder zoveel druiven in een wijn gezien. Ik verwachte een dikke rode klont in mijn glas. Het werd een sterk aroma dat even op adem moest komen. Eenmaal gelucht en twee slokken verder werd die zacht in de mond. Nippen is genoeg voor smaakbeleving, zo vol. Genieten.
zaterdag 28 december 2024Corrie Langerak uit Rotterdam: 10
De lekkerste wijn die ik ooit geproefd heb. Krachtig maar toch zacht.
woensdag 21 maart 2018In 2008 was hij al genomineerd en in 2009 won wijnmaker György Lörincz de meeste prestigieuze wijnprijs van Hongarije: Wijnmaker van het jaar! Hij dankt de titel aan de perfectie die hij zonder compromissen nastreeft. Hij maakte al jaren wijn maakte voordat hij ze goed genoeg vond om te verkopen en dat typeert dit eigenzinnig genie. Lees verder over St. Andrea >>
Eger wordt vaak met het Franse Bourgondië vergeleken. Maar in Eger staan veel meer verschillende druiven aangeplant. En daar maken de wijnmakers hun befaamde 'Stierenbloed' van. Sinds de val van de muur is Eger aan een tweede jeugd begonnen. De kwaliteit van de wijnregio ging het rasse schreden vooruit. In 1995, 1998, 2005 en 2009 leverde Eger de Hongaarse wijnmaker van het jaar. Lees verder over Eger >>
De Kékfrankos druif (in het Oostenrijk: Blaufränkisch) geeft fruitige, levendige rode wijnen met een geur van rijpe kersen en bessen en een hint van kruiden en peper. Het zijn karaktervolle, pittige wijnen. Niet zwaar en niet al te veel tannines. Hij wordt vaak gemengd met andere druiven tot fraaie cuvees, zoals het beroemde Hongaarse Stierenbloed. Lees verder over de Kékfrankos druif >>
De beroemde Pinot Noir geeft lichtrode en fluweelzachte wijnen. Drink je hem jong, dan heb je een grote kans op aardbeien, frambozen en viooltjes in de neus. Oudere Pinot Noirs ruiken naar rijpe aardbeien en gedroogde pruimen. Ze hebben vaak iets 'aards' dat associaties oproept van 'stal' of 'wild'. Maar altijd zijn het vrij lichte, delicate wijnen met weinig tannine. Lees verder over de Pinot Noir druif >>
Waar je glas Cabernet Sauvignon ook vandaan komt, hij is altijd herkenbaar. Aan zijn dieprode kleur, die bijna paars is als hij nog jong is. Maar vooral aan zijn aroma van cassis. Vaak ruik je ook de geur van een sigarenkistje, soms zelfs potloodslijpsel of milde tabak. Als je Cabernet Sauvignon wilt kopen, let er dan op dat hij niet te jong is en of hij in stalen tanks of in houten barriques is opgevoed. Lees verder over de Cabernet Sauvignon druif >>
De wereldberoemde Merlot geeft pruimige, soms zijdezachte wijnen met vrij weinig tannines. In de rijpe geur van de Merlot herken je vaak rood fruit als aardbei, zwarte kersen, frambozen, dikwijls pruimen en soms zwarte bessen en vijgen. Zachter dan de Cabernet Sauvignon, voller dan de Pinot Noir. Lees verder over de Merlot druif >>
De Cabernet Franc geeft subtiele rode wijnen. Ze zijn zachter dan de Cabernet Sauvignon. Met minder tannine en een fijnere textuur. Vaak heeft wijn van de Cabernet Franc naast rijpe frambozen wat potloodslijpsel in de neus en een wat aardse of vegetale smaak, die aan groene paprika doet denken. Lees verder over de Cabernet Franc druif >>
Hoe je Syrah of Shiraz smaakt, hangt vooral af van waar hij vandaag komt. Syrah uit de Franse Rhône is subtieler en ingetogener dan de Shiraz uit de Nieuwe Wereld. In de Rhône zijn ze vaak iets rokerig, kruidig en mineralig. Soms ruikt hij iets peperig. De Shiraz uit Australië is aanmerkelijk krachtiger en vaak iets zoeter. Zeer populair onder (beginnende) wijndrinkers. Lees verder over de Syrah druif >>
Hij klinkt Frans, maar de Menoir is toch echt een bloedeigen Hongaarse druif. Menoir geeft aromatische, middelzware rode wijnen. Ze kunnen wat tannine hebben maar worden toch meestal jong gedronken. Als je een fles van pure Menoir weet te vinden althans, want meestal wordt hij gebruikt voor blends. Lees verder over de Menoir druif >>
De Turán is een vrij onbekende Hongaarse blauwe druif die dieprode wijnen geeft. Ze hebben mooie zuren, een bloemige geur en rijp zwart en rood fruit in de smaak. Turán wordt meestal geblend met andere druiven, een enkele keer duikt er een fles van enkel Turán op. Lees verder over de Turán druif >>
Wat de Grüner Veltliner is voor de witte wijn, dat is de blauwe Zweigelt voor de rode Oostenrijkse wijnen: Zo ongeveer de nationale trots. Hij is veel aangeplant en geeft weelderige, zeer fruitige rode wijnen. Als je Zweigelt gaat kopen, let er dan op of het een lichte versie is, zonder houtrijping, of een zwaardere barrique. De smaak kan behoorlijk verschillen. Lees verder over de Zweigelt druif >>
Land: | Hongarije |
Streek: | Eger |
Druif: | Kékfrankos, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Syrah, Menoir, Turán en Zweigelt |
Wijnmaker: | St. Andrea |
Alcohol: | 14,5% Vol. |
Drinktemperatuur: | 17° C |
Op dronk: | 2025 - 2031 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Gebraden gans met rode kool en knoedel. |