Tegenwoordig geldt de Areni Noir als 'signatuurdruif' van Armenië. Maar wie weet dat? Nog obscuurder is de Haghtanak, het belangrijkste ingrediënt van deze wijn. Haghtanak lijkt naast Areni Noir een belangrijke troef om Armenië als oeroud wijnland weer terug op de (wijn)kaart te zetten.
Hij ruikt iets bloemig en je herkent rijpe kersen en bramen. De aanzet is vrij heftig. Dit is een robuuste, stevige en wat aardse wijn met rijp donker fruit en behoorlijke tannine in de afdronk. Het is duidelijk hoe hij Armenië weer op de wijnkaart kan zetten: bij wild! hazenbout bijvoorbeeld.
Albert-jan Koops uit 79130 Le Beugnon, France: 9
precies conform jullie beschrijving, gegeten met hazerugfilet, prima. Van deze wijn bewaar ik altijd een paar in voorraad.
ben een liefhebber van wijnen van onbekende druivenrassen.
H de Valk uit Kudelstaart: 9
Bij hertenbiefstuk met portanijs saus en spruitjesstamppot gedronken Lekker zacht in afdronk. Heerlijk
zondag 26 december 2021Voskevaz Winery is het oudste wijnhuis van Armenië. Opgericht in 1932 tijdens de Sovjet tijd, in 2004 geprivatiseerd en sindsdien volledig gemoderniseerd. Onder leiding van een jonge Russische wijnmaker die het vak heeft geleerd in Spanje, maakt Voskevaz moderne wijnen van inheemse Armeense druivenrassen. Net als in buurland Georgië maakt Voskevaz sinds kort weer 'oranje wijnen', gemaakt in 'Karas', het Armeense woord voor grote aardewerkenpotten die in de kelder van het wijnhuis worden ingegraven. Lees verder over Voskevaz Winery >>
De Haghtanak (ook wel Akhtanak) is een Armeense blauwe druif waar wijnmakers alle kanten mee uit kunnen. Van bubbels, tot droog rood of juist zoet. Je vindt hem alleen in Armenië. Lees verder over de Haghtanak druif >>
De Kakhet is een Armeense blauwe druif waarvan traditioneel vooral zoete rode wijnen werden gemaakt. Tegenwoordig wordt hij steeds vaker geblend met andere Armeense druiven tot droge rode wijnen. Lees verder over de Kakhet druif >>
Land: | Armenië |
Streek: | Aragatsotn |
Druif: | Haghtanak en Kakhet |
Wijnmaker: | Voskevaz Winery |
Alcohol: | 12,5% Vol. |
Drinktemperatuur: | 16° C |
Op dronk: | 2019 - 2025 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Bij deze wijn mag een uitgesproken gerecht, wij zouden het bij wild zoeken zoals haas of ree |
Hoge Vivino-score:
4.0