Voskevaz Areni Noir

Voskevaz Winery

druivensoorten Areni Noir

Bekijk deze wijn >>

12,-

 bestellen Winkelwagen

Voskevaz Urzana

Voskevaz Winery

druivensoorten Muscat Vardabuyr

Bekijk deze wijn >>

13,50

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 12 flessen gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Mooie keuze uit 'vreemde' wijnlanden

beoordeling

In Haarlem is sinds enkele jaren een enthousiaste wijnclub die 2maandelijks een proefavond organiseert. Twee leden verzorgen deze avond . Voor de laatste avond hadden wij wijnen uit Libanon, Israel en Armenie. Alle besteld bij AndereWijn: goed:smaakvol en iedereen was vol lof!

marijke lodeweegs

Mijn aanrader: Barkan Classic Emerald Riesling


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn van Voskevaz Winery

Voskevaz Winery is het oudste wijnhuis van Armenië. Opgericht in 1932 tijdens de Sovjet tijd, in 2004 geprivatiseerd en sindsdien volledig gemoderniseerd. Onder leiding van een jonge Russische wijnmaker die het vak heeft geleerd in Spanje, maakt Voskevaz moderne wijnen van inheemse Armeense druivenrassen. Net als in buurland Georgië maakt Voskevaz sinds kort weer 'oranje wijnen', gemaakt in 'Karas', het Armeense woord voor grote aardewerkenpotten die in de kelder van het wijnhuis worden ingegraven.

Voskevaz Armeense wijn kopen

In de communistische tijd maakte Voskevaz, genoemd naar het gelijknamige dorpje iets ten noordwesten van de hoofstad Yerevan, voornamelijk versterkte wijnen en sherry. Echte wijn was voorbehouden aan buurland Georgië. In 2004 werd het bedrijf geprivatiseerd. De Armeense investeerder David Hovkannisyan kocht het. Die had heel andere plannen: kwaliteitswijnen gaan maken. Hij rustte hij de kelder uit met nieuwe, Italiaanse apparatuur en liet een Italiaanse wijnmaker komen.

Voskevaz maakt alleen wijn van inheemse Armeense druiverassen zoals Areni Noir, Kangun en Muscat Vardabuyr. De druiven worden gekocht bij een kleine groep van druiventelers in de nabije omgeving. 's Nachts wordt de oogst naar Voskevaz gereden om de kwaliteit van de druiven te bewaren (is het te warm, dan kunnen de druiven gaan gisten voordat ze arriveren). In totaal maakt Voskevaz gebruik van circa 60 hectare wijngaarden, allemaal op ongeveer een kilometer boven zeeniveau, met warme dagen en koude nachten.

In 2014 arriveerde een nieuwe wijnmaker. De jonge Rus Alexey Sapsay. Hij studeerde oenologie in Moskou maar kwam er snel achter dat dit niet de ideale plek was om wijn te gaan maken. Toen hij hoorde van de mogelijkheid van een twee-jarige masteropleiding oenologie in Spanje, Frankrijk en Italië twijfelde hij geen moment. Hij vertrok naar het Westen. Hij volgde het grootste deel van zijn opleiding op het gerenommeerde wijnbedrijf Mas Martinet in het Spaanse Priorat.

Na zijn studie vertrok hij naar Armenië om de wijnmaker op Voskevaz Winery te worden. Daar herondekte hij de Karas (Qvevri in het Georgisch): grote aardewerken amforen waar de Armenen net als de Georgiërs vanoudsher wijn in maken. De Karas wordt ingegraven in de kelder van het wijnhuis. De druiven gaan er met pit en schil in om te fermenteren. In de communistische tijd waren de Karas overbodig geworden, omdat kwantiteit en niet langer kwaliteit gevraagd werd. Alexey vond enkele stokoude Karas op het wijnbedrijf en bij kleine boertjes in de omgeving. Hij liet ze reinigen en maakt er sinds 2015 wijn in. Een kleine hoeveelheid weliswaar, maar de verwachting is dat de productie van Karas wijnen bij Voskevaz de komende jaren flink zal stijgen.

© AndereWijn 2008 - 2018 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.