De meest aangeplante witte druif op Cyprus is de Xynisteri, maar wij vinden de Promara interessanter. Ze lijken weliswaar op elkaar maar de Promara is net iets bloemiger, met meer power en structuur. De Promara van Zambartas komt van het Zuidwesten van het eiland uit een kalkrijke wijngaard.
In de neus bloemig met vers gesneden appel, peer en meloen. In de mond verfrissende citroen, limoen en kruisbes. Een wijn met veel mineraliteit die ietsje ziltig is. Dat laatste maakt hem spannend én heel mooi inzetbaar bij allerlei visgerechten.
Harold Hamersma (NRC): 9+
Een van de vijftig boutique wineries op Cyprus. Van Zambartas beoordeelden we ook al het wit van de uiterst lokale xynisteridruif.
Thans treffen we de minstens even introverte autochtone promara in het glas. Onbekend, zeldzaam, bijkans vergeten maar inmiddels herontdekt. In ieder geval op Cyprus, al wordt ie nog niet 'breed uitgemeten': slechts 1 procent van het wijngaardareaal is ermee beplant. Daarmee staat de druif in de schaduw van voornoemde xynisteri die een kwart opeist, maar de vooruitzichten zijn zonnig: de wijnmakers ter plekke menen dat de promara betere wijnen kan leveren.
Bij Zambartas hebben ze in ieder geval al het voortouw genomen en leverden een prachtige witte af, waarin een hoop te ontdekken valt. Vergelijken? Witte jura van of met savagnin ontmoet godello sobre lías, kaatst met colombard en zijn zuren, sluit een ziltverbond met de palominodruif, kruist een kruisbes met loiresauvignon en trekt een kalkspoor met chablischardonnay.
In één woord? Heerlijk.
De Promara is een onbekende, zeldzame witte druif. Hij groeit alleen op Cyprus en was ook daar lange tijd vrijwel vergeten. Maar nu Cypriotische wijnmakers massaal inzetten op kwaliteit wordt de Promara dankbaar weer meer aangeplant. Hij kan aangenaam aromatische witte wijnen met vaak steenfruit, meloen en mineraliteit in de smaak. Lees verder over de Promara druif >>
Land: | Cyprus |
Appellation: | PGI Paphos |
Druif: | Promara |
Wijnmaker: | Zambartas Wineries |
Alcohol: | 13,0% Vol. |
Drinktemperatuur: | 9° C |
Op dronk: | 2025 - 2029 |
Inhoud: | 750 ml. |
Sluiting: | Kurk |
Visgerechten |
Hoge Vivino-score:
3.8