Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Fantastische wijnen!

beoordeling

"Andere Wijn" heeft wijnen die je niet overal vindt, en het is vaak verbazingwekkend hoe goed die wijnen zijn. Probeer maar eens een Libanese, Georgische, Moldavische of Armeense wijn. Daarnaast worden er af en toe leuke avonden georganiseerd om bij lekker eten een aantal wijnen te kunnen proeven. Zeker een aanrader dus om via "Andere Wijn" eens wat anders te proberen!

Jos van Aken

Mijn aanrader: Satrapezo Saperavi Kvevri


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit de Bordelais (Bordeaux)

bordeaux wijn kopen

Bordeaux - of eigenlijk de Bordelais, is meer dan een Franse wijnregio. Het is een wereldwijd symbool voor 'goede wijn'. Een voorbeeld voor wijnmakers over de hele wereld. Typische Bordeaux-druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot zijn merknamen geworden. Grand Crus en Premier Crus uit de Bordelais zijn gewild over de hele wereld.

Sinds de jaartelling wordt in de Bordelais al wijngemaakt. Maar de regio werd pas in de 17e eeuw de belangrijkste wijnregio van Frankrijk. Britten konden de wijn via de Atlantische Oceaan rechtstreeks naar Londen brengen. Nederlanders legden de moerassige Médoc droog. Daar liggen nu de beroemdste wijngaarden ter wereld. Engelse handelaren maakten al in 1855 het classificatie systeem van Grand Cru's uit de Médoc en Graves mogelijk.

Dat classificatiesysteem was bedoeld om de markt voor Bordeaux wijnen overzichtelijker en stabieler te maken. De beste wijngaarden en meest professionele wijnhuizen kregen de hoogste status: Premier Grand Cru Classée.

Dit systeem bestaat tot op de dag van vandaag. Op zichzelf is het geen garantie voor kwaliteit. Het garandeert enkel dat de wijn gemaakt is van de voorgeschreven druiven en dat de opbrengst per hectare is beperkt. Maar in de praktijk streeft elke wijnmaker met de hoogste classificering de hoogste kwaliteit - en daarmee de hoogste opbrengst - na. Sinds 1855 heeft alleen Château Mouton Rothschild in 1973 - na jarenlang intensief lobbyen - nog de hoogste gekregen.

In Saint-Emilion werd pas na de Tweede Wereldoorlog een classificatiesysteem ingevoerd. Dit systeem is nog gecompliceerder dan dat van de Médoc. Bovendien kreeg meer dan de helft van de wijngaarden de classificatie Grand Cru. Saint Emilion Grand Cru klinkt daarom prachtig, maar zegt niet zoveel. Andere regio's in de Bordelais hebben helemaal geen classificatie systeem.

Belangrijkste druiven

De belangrijkste blauwe druiven van de Bordelais zijn de Cabernet Sauvignon en de Merlot, die vaak gemengd worden met Cabernet Franc, Petit Verdot en soms Malbec. In de Médoc domineert de Cabernet Sauvignon, in Saint-Emilion de Merlot. De Sémillon en Sauvignon Blanc en Muscadelle zijn de belangrijkste witte druiven.

Médoc

De Médoc ligt aan de linkerkant van de Gironde rivier, vlak boven de stad Bordeaux. Op de kiezelige oevers van de Gironde moeten de wortels van de Cabernet Sauvignon metersdiep de bodem in om voedingstoffen te verzamelen. Dat maakt het sap onvergelijkbaar complex. Nergens anders dan in de Bordelais vind je zoveel Grand Cru Classées als in de Médoc, vooral rond het dorpje Pauillac. Lees verder over de Médoc >>

Graves

Graves is het gebied direct onder Bordeaux, eveneens links van de Gironde rivier. Hier liggen de oudste wijngaarden van de regio. Op arme grond, met veel puimsteen en steengruis. Het is de enige regio in de Bordelais die droge witte en rode wijnen én edelzoete wijnen produceert. Sauternes is de beroemdste appellatie van de regio. Het is al twee eeuwen een wereldwijde merknaam voor de exclusieve zoete wijnen. Lees verder over Graves >>

Saint-Emilion

Voor veel wijnliefhebbers is het fraaie stadje Saint-Emilion een bedevaartsoord. De terroirs van de ongeveer 50 vierkante kilometer wijngaarden van Saint-Emilion verschillen sterk. De beste wijngaarden liggen op het Plateau, boven op de heuvel van Saint-Emilion. Een laag klei gemengd met kiezelstenen ligt hier op een laag kalksteen. De Merlot vindt die grond heerlijk en laat zich hier van zijn mooiste kant zien. De hellingen van het Plateau - de côtes - liggen gunstig op de zon. Het vlakkere gedeeltje bestaat vooral uit kiezel en puimsteen. Lees verder over Saint-Emilion >>

Pomerol

De platte wijngaarden van Pomerol, vlakbij Saint-Emilion, horen tot de beste van de hele regio. Maar nergens anders dan in de wijngaarden van Pomerol, met veel klei, leem en ijzer, smaakt de Merlot zo fluwelig rond, vlezig en vol en met op latere leeftijd een fraai truffelaroma. Lees verder over Pomerol>>

Entre-Deux-Mers

Tussen de Garonne en Dordogne rivieren ligt veruit de grootste regio van de Bordelais: Entre-Deux-Mers. Veel druiventelers verkopen hun oogst aan coöperaties en handelaren. 40% Van de rode Bordeaux en meer dan 70% van de witte Bordeaux komt uit Entre-Deux-Mers. De regio is onbekend, omdat de makers eenvoudigweg Bordeaux of Bordeaux Supérieur op het etiket zetten. Een enkele creatieveling zet er Grand Vin de Bordeaux op, maar dat heeft geen enkele betekenis.

De kwaliteit van de wijnen uit Entre-Deux-Mers is zeer wisselend. Je kunt er prima wijn voor een gunstige prijs vinden, maar je kan ook zwaar teleurgesteld worden.

In het zuiden van Entre-Deux-Mers, in Loupiac, Cadillac en Sainte-Croix, worden zoete wijnen gemaakt. De wijngaarden liggen recht tegenover Sauternes en profiteren van vergelijkbare omstandigheden.

De Appellations van Bordeaux

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.