Wijn uit Bosnië-Herzegovina

Wijn uit Bosnie-Herzegovina kopen

Heb je het over wijn uit Bosnië-Herzegovina, dan heb je het al snel over de Blatina druif. Al ten tijden van de Grieken werd in deze regio wijn van verschillende druivenrassen geproduceerd, maar het druivenras Blatina is nog altijd het paradepaardje van Bosnië-Herzegovina. Je kunt bij ons één Bosnische wijn kopen. Bekijk deze door op de knop hierboven te klikken. Wil je meer weten over wijn uit Bosnië-Herzegovina dan vind je hieronder meer informatie.

Net als veel landen in de Balkan kent Bosnië-Herzegovina een lange wijntraditie waar een einde aan gekomen is door de tumultueuze geschiedenis gekenmerkt door het communisme, regionale oorlogen en politieke instabiliteit. De wijnproductie die toen met name bedoeld was voor de lokale markt, wordt langzaam maar gestaag opgebouwd en verbeterd door hulp uit het buitenland, onder andere in de vorm van programma’s van USAID en de Europese Unie. De teller staat nu op ruim 12.000 hectare wijngaard.

Bosnië-Herzegovina heeft een mediterraan klimaat met warme tot hete zomers en milde winters. Vooral de nabijheid van de Adriatische zee heeft een matigende werking op het klimaat. De meeste wijngaarden liggen rondom Mostar in Herzegovina. De wijnen uit deze regio vallen onder de appellatie ‘Mostarsko Vinogorje’. Zilavka, de witte druif die volle wijnen met aroma’s van steenvruchten, noten en sappige zuren levert, gedijt hier goed. Het druifje luistert ook naar de naam Mostarska, Mostarska Žilavka, Žilava Hercegovacka en Žilavka Mostarska. Naar het zuiden toe ligt de appellatie ‘Trebinsjko’ waar de blauwe Vranec in de wijngaarden heerst.

Maar de meest in het oog springende druif uit Bosnië-Herzegoniva is toch wel de blauwe Blatina. Dat is is geen gemakkelijke druif; hij heeft veel zon en vochtige bodems nodig. De stokken staan voornamelijk aangeplant ten zuiden van Mostar. Het druifje heeft andere rassen zoals Merlot, Tjrnak of Alicante Bouschet om zich heen nodig om bevrucht te worden. Maar als de condities de juiste zijn, geeft het hoge opbrengsten en robijnrode wijnen met rood fruit zoals kersen, pruim, kruidigheid en zeker wat chocola en koffie wanneer gerijpt in eikenhouten vaten. Bosnië-Herzegovina heeft met deze druif zeker een originele troef in handen.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.