Bourgogne Aligoté "Le Hardi"

Côte de Nuits

druivensoorten Aligoté

Bekijk deze wijn >>

21,50

 bestellen Winkelwagen

  Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is woensdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Zoveel te ontdekken...heerlijk

beoordeling

De website van AndereWijn is een echte schatkist met onontdekte pareltjes, vergeten godendrank en vaardige wijnmakers. Keuzestress in optima forma. Maar tot nu toe nog nooit spijt gehad van mijn keuzes. En groot voordeel: je hoeft niet zoals elders vaak het geval is direct 6 flessen van dezelfde wijn te bestellen. Wel 1 tip: kijk eens naar een alternatief voor die grote, dikke dozen.

Jan Harko Post

Mijn aanrader: Greco di Tufo 'Serum'


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Côte de Nuits

Cote de Nuits wijn

Het is hooguit een half uurtje rijden, van de ene kant van de Côte de Nuits naar de andere. Onderweg passeer je wijngaarden die tot de meest bijzondere ter wereld behoren. Ze hebben namen die je in elk wijnboek tegenkomt, zoals Clos de Vougeot en Romanée-Conti. Je kunt bij ons één wijn uit Côte de Nuits kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina.

De Côte de Nuits is een strook wijngaarden van ongeveer vijftig kilometer lang en een paar kilometer breed. Ze zijn vrijwel volledig aangeplant met Pinot Noir. De wijngaarden danken hun prestige aan de bijzondere combinatie van bodem, klimaat en niet in de laatste plaats de hoge kwaliteit van gedreven wijnmakers.

De bodem van de Côte de Nuits is een lappendeken van verschillende bodemsoorten. En daar is de Pinot Noir uiterst gevoelig voor. Twee wijnen van aangrenzende wijngaarden in de Côte de Nuits kunnen daardoor heel verschillend smaken. Ook het klimaat speelt een rol. Het is er voor wijnmaken aan de koude kant, maar als de wijngaard op een naar het Oosten of Zuiden gerichte helling ligt, profiteert hij van precies genoeg zon. Strenge regels beperken de opbrengst per hectare. De Côte de Nuits maakt een bewuste keuze voor de hoogst haalbare kwaliteit.

Appellaties van de Côte de Nuits

De Côte de Nuits kent 11 gemeenten met een eigen appellatie. Van Noord naar Zuid: Marsannay, Fixin, Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot, Echézeaux, Grand Echézeaux, Vosne-Romanée, Nuits-Saint-Georges en Côte de Nuits-Villages. De laatste is een verzamel-appellatie voor een beperkt aantal gemeenten. Overige wijnen uit de Côte de Nuits krijgen een eenvoudig Bourgogne AOC op het etiket.

In het hart van de Côte de Nuits liggen de beste, meestal op het Oosten gerichte, glooiende wijngaarden. Ze zijn beloond met een Grand Cru status. De wijnmakers horen bij de beste ter wereld, met Romanée-Conti als onbetwist - en onbetaalbaar - vlaggenschip. Dit historische wijnhuis met een kleine wijngaard van nauwelijs groter dan een voetbalveld maakt de duurste - en volgens kenners ook beste - Bourgondische wijn ter wereld. Na de Grand Cru volgt de Premier Cru met uitstekende, maar net iets minder bijzondere wijngaarden.

Hoewel de Côte de Nuits geweldige wijnen voorbrengt, is de naam niet synoniem aan kwaliteit. Goede wijn vergt veel kennis en kunde van de wijnmaker en de ene jaargang is de andere niet. De Grand Cru's staan vrijwel zonder uitzondering garant voor topkwaliteit. De Premier Cru's en de lokale appellations in de meeste gevallen ook. De Bourgogne AOC kan uitstekend zijn, maar kan ook tegenvallen. Veel proeven en vergelijken is het beste advies.

Appellations in de Cote de Nuits

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.