Binnen 2 werkdagen bezorgd
  Nú bestellen is dinsdag a.s. in huis
  Als cadeau laten bezorgen
  Vanaf 99,- gratis gratis bezorgd
  Betalen via je eigen bank of ná ontvangst

Fantastische wijnen!

beoordeling

"Andere Wijn" heeft wijnen die je niet overal vindt, en het is vaak verbazingwekkend hoe goed die wijnen zijn. Probeer maar eens een Libanese, Georgische, Moldavische of Armeense wijn. Daarnaast worden er af en toe leuke avonden georganiseerd om bij lekker eten een aantal wijnen te kunnen proeven. Zeker een aanrader dus om via "Andere Wijn" eens wat anders te proberen!

Jos van Aken

Mijn aanrader: Satrapezo Saperavi Kvevri


Bekijk alle meningen van onze klanten >>

Wijn uit Elzas

Als je door de fraaie renaissance dorpjes van de Elzas rijdt met hun romantische boerenhoven, dan waan je je dikwijls in Duitsland. Niet zo gek, want jarenlang was dit gebied Duits. Ook de frisse wijnen die in deze beroemde Franse regio worden gemaakt doen soms denken aan goede Duitse wijnen.

wijn uit elzas kopen

De Elzas is een boeiende wijnregio met verschillende wijnsoorten en –stijlen, vaak van hoge kwaliteit. Dankzij de beschutting van de Vogezen en het Zwarte Woud is deze noordelijk gelegen, lang gerekte vallei langs de Rijn toch geschikt voor de wijnbouw.

De meeste druiven worden opgekocht door Négotians (handelaren) en Coöperaties. Die maken er redelijke tot soms uitstekende wijnen van. Een beperkt, maar groeiend aantal wijnboeren maakt zelf wijn van de eigen druiven. Dat zijn vaak de interessantste Elzasser wijnen.

De druiven uit de Elzas

De Riesling, Pinot Gris, Gewürztraminer en  Muscat à Petits Grains worden beschouwd als de 'vier edele druiven' van de Elzas. Alleen van deze druiven mag een Grand Cru gemaakt worden. Maar dan moeten ze natuurlijk wel uit een uitstekende, bij wet aangewezen wijngaard komen. Want de bodemsamenstelling in de Elzas varieert enorm. Van kiezel, kalk en graniet tot leisteen, klei en zelfs vulkanisch gesteente. Die verschillen proef je terug in de verschillende Grand Crus uit de Elzas.

Naast de ‘edele vier’ zijn onder andere de Pinot Blanc, Sylvaner, Savagnin Rose en Pinot Noir aangeplant. De laatste is de enige rode druif uit de Elzas. Vroeger werden er voornamelijk lichtrode wijntjes van gemaakt die lekkerder waren als ze uit de ijskast kwamen. Tegenwoordig worden in de Elzas rijkere, geconcentreerde Pinot Noirs gemaakt, die je kunt vergelijken met een mooie Bourgogne.

Crémant, Vendange Tardif en Sélection de Grains Nobles

De mousserende Crémants d’Alsace zijn sterk in opkomst. Ze zijn sinds 1976 wettelijk erkend en worden op dezelfde manier gemaakt als Champagne. Meestal zijn de Crémants van Pinot Blanc, Pinot Gris of Sylvaner. Een enkele keer van Chardonnay. Van deze druif mag in de Elzas alleen een Crémant gemaakt worden. Voor hun mousserende rosé gebruiken de wijnmakers uiteraard Pinot Noir - de enige blauwe druif van de regio.

Ook de zoete Elzassers zijn in trek. Heeft de wijnmaker Vendange Tardif op het etiket gezet, dan heb je te maken met een zoete wijn die je kunt vergelijken met een Duitse Spätlese of Auslese. Staat er Sélection de Grains Nobles op het etiket, dan heb je een edelzoete wijn in handen.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.