Indiase wijn

Wijn uit India kopen

Niet veel wijndrinkers zijn bekend met wijn uit India. Toch zijn er tientallen professionele Indiase wijnproducten actief en zit de wijnproductie in India al jaren in de lift. Inmiddels kun je Indiase wijn over de hele wereld vinden. Als je bereid bent om te zoeken althans.

Waarschijnlijk werd een paar honderd jaar geleden al wijn gemaakt in India. In de provincie Goa, tegenwoordig een populaire vakantiebestemming, ooit een Portugese kolonie. Maar de Indiase wijnbouw is eigenlijk pas sinds eind vorige eeuw pas echt op stoom gekomen.

Inmiddels zijn er ongeveer honderdwijnproducenten actief in India. De grootste is Sula Vineyards, de beste is waarschijnlijk Grover Sampa. Andere Indiase wijnmakers zijn Fratelli Winery, Four Seasons Winery, Chateau d'Ori, Charosa Vineyards, Chateau Indage en York Winery.

Indiase wijngebieden

Je kunt niet overal in India wijn maken. Het klimaat, met hete zomers en moesson regens in grote delen van het land, maakt dat onmogelijk. Maar in Pundjab en Kashmir in het uiterste noorden, en in de zuidelijke helft van het land zijn de omstandigheden wel geschikt zijn voor de wijnbouw. De provincie Maharashtra is veruit de belangrijkste provincie voor de Indiase wijn. Hier wordt meer dan tweederde van de wijn gemaakt. De stad Nashik in de provincie Maharashtra, op 180 kilometer ten oosten van Bombay, geldt als het epicentrum van de wijnbouw in India.

Opkomend wijntoerisme

Menig Indiër heeft nog nooit in zijn of haar leven wijn gedronken. Er is dus veel werk aan de winkel voor de Indiase wijnmakers om hun product aan de man te brengen. Dat doen ze vooral met wijntoerisme. Ze richten zich vooral op een jong publiek, want die zijn de toekomst voor het land en voor de Indiase wijn. Op veel wijnbedrijven in India kun je wijn komen proeven en dat gebeurd ook op grote schaal. Nergens ter wereld wordt voor de eerste keer ooit iemands wijnglas gevuld. Sinds enkele jaren wordt in India elk voorjaar een heus wijnfestival gehouden. In Nashik uiteraard: het India Grape Harvest Festival.

Druivenrassen in India

De wijnbouw is in India met buitenlandse hulp tot stand gebracht en dat geldt ook voor de druivenrassen die zijn aangeplant. India kent niet echt inheemse druivenrassen die geschikt zijn voor wijn en dus kom je bekende namen tegen als als Syrah en Cabernet Sauvignon, Sangiovese, TempranilloChenin BlancClairette, Sauvignon Blanc en Viognier

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.